2012. febr. 25.

Márványozás

  • márványfesték több színben
  • műanyag tál
  • hurkapálca
  • fehér papír (a legjobb a kis kockára vágott)
  • víz
  1. A vizet beletesszük a tálba és pár cseppet teszünk 2-3 színű márványfestékből.
  2. A hurkapálcával kétszer-háromszor átkeverjük a festékes vizet.
  3. Belemártjuk egy pillanatra a papírt a felkevert festékes vízbe.
  4. Megszárítjuk a papírt és a másik oldalával is megcsináljuk.

2012. febr. 18.

Illatos Zsebkendő

*Kiemelt Bejegyzés*
  • illatos teafilter
  • zsebkendők
  • egy doboz
  1. A teafiltert és a zsebkendőket beletesszük a dobozba és lezárjuk a dobozt.
  2. Kb. egy hét múlva már illatos lesz a zsebkendőnk

2012. febr. 14.

Valentin-nap

Szent Bálint napján (Február 14-én) tartják főleg az angolszász országokban a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és az utóbbi másfél évtizedben népszerűvé. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.
A szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak (Calendarium_Romanum_Generale) az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill (+ Róma, 869.február 14.) és Szent Metód liturgikus ünnepének.

2012. febr. 7.

Farsang

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepének jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az "erkölcsös" 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szinbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén "a farsang farka".
Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette,valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

2012. febr. 6.

Farsangi szalagos fánk

*Kiemelt Bejegyzés*
  • 1 kg + egy evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • fél dl rum
  • 50 g élesztő
  • 10 dkg + a sütéshez olaj
  • 5 dl + fél dl langyos tej (az élesztő felfuttatásához)
  • 1 csipet só
  • lekvár
  • 1 teáskanál cukor ( + porcukor)
  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 teáskanál cukor hozzáadásával.
  2. A lisztet, a sót, a tojásokat, a rumot és a felfuttatott élesztőt egy nagy edénybe tesszük és (akár robotgéppel is) elkezdjük összegyúrni.
  3. Közben hozzáadjuk a tejet és az olajat.
  4. A tésztát hólyagosra dagasztjuk.
  5. Egy evőkanál lisztet rászórunk a tetejére és meleg helyre tesszük míg kétszeresére nem kel (ez kb. 1-2 óra)
  6. Egyszer átgyúrjuk (nem robotgéppel) majd kézzel kinyújtjuk kb .egy cm. vastagságúra (a sodrófát azért nem használhatjuk mert kinyomjuk a levegőt a tésztából és ezért nem lesz jó íze a sütés után)
  7. Kiszaggatjuk a fánkocskákat.
  8. Annyi olajat melegítünk amennyi elfedi a fánkokat (legyen jó meleg az olaj de ne túl forró)
  9. Süssük ki a fánkokat (1-2 percig az egyik oldalon fedővel a másik oldalt fedő nélkül rövid ideig)
  10. Lekvárral (, és porcukorral tálaljuk).
Tippek:
  • Este rakjuk össze a tésztát így jobban megkel.

2012. febr. 2.

Valentin-napi girland

  • Színes piros (és rózsaszín) kartonpapír
  • Damil
  • Olló, tű (akkora, hogy bele tudjon férni két damil is) ceruza, fehér papírok (jó a fénymásoló is)
  1. A papírokora megtervezzük a szíveket egy nagyot, egy közepeset, egy kicsit és egy aprót (ne legyen nagyon kicsi).
  2. Kivágjuk a kartonokból a szíveket.
  3. Félbe hajtjuk a damilt (ne törjön meg)
  4. A tűbe befűzzük a damil mindkét felét (dupla olyan hosszú legyen, mint amilyen hosszút szeretnénk)
  • Felfűzzük az első szívet (15-20 cm.-re legyen a tetejétől) és kössünk egy csomót.
  1. Így fűzzük végig (a szívek között 15-17 cm legyen)
Tippek:
  • Csinálhatjuk úgy is, hogy a legkisebb szív után jön egy új legkisebb, kisebb, közepes, nagy.