2015. jan. 3.

Kert: Orchideák: Dendrobium

*kiemelt bejegzés*
A Dendrobium Nobile gondozásáról írok. Ennek a magyar neve a vesszőkosbor.
A dendrobiumok a többi orchideához képest nem igényelnek annyi gondoskodást. Ezért jó választás azoknak, akik szeretnének egy szép virágot, de nem akarnak vele egész nap foglalkozni, vagy most ismerkednek meg az orchideatartással.
A virágai fehérek, rózsaszínek, lilák vagy sárgák és néha illatosak.
Ezek az orchideák csak mulccsal lehet nevelni nem olyanok mint a vanda (pártáskosbor) vagy a pillangóorchideák amiket akár föld (mulcs) nélkül is nevelhetünk, mert azoknak nagyon vastag a gyökerük. A dendrobiumoknak megfelel a boltban kapható orchideaföld, a pillangóorchideáknak ezekből a földekből ki kell válogatni a nagyobb kéregdarabokat. A dendrobiumoknak nincs szükségük átlátszó cserépre és nem kell átlátszó kaspóba tenni, lehet bármilyenbe, mert a gyökerével nem fotoszintetizál.
 A gyökerei egy része legyen benne a cserépben, hogy ne száradjon ki az orchidea, de nem erőltessük bele az összeset, talán még jobb is neki néhány kint lévő gyökérrel. Mivel hidegházi orchidea (kosbor) ezért hideghatás kell neki. Ezért ha virágoztatni szeretnénk akkor tegyük 10-15 fok körüli hőmérsékletre és a bimbók megjelenéséig ne locsoljuk. De a legtöbb hibridje a szobában is hideghatás nélkül és ugyanannyi vízzel is virágzik. Sajnos "csak" 3-4 héten keresztül virágzik.

A levirágzott hajtásokról lehullanak a levelek. Ne vágjuk le őket, mert ebben tárolja a tápanyagokat és akkor több sarjat is tud hozni.

Szaporítása:


A dendrobium phalaenopsis és a törpe
dendrobium a szárán is hoz keikiket.
  1. A nagyobb töveket szétszedhetjük, de egy szép nagy bokor szebb. Amikor kettévágjuk, akkor használjunk láng fölött fertőtlenített pengét és a növényen a vágási felületeket szórjuk be faszénporral, esetleg fahéjjal. (Tapasztalatom alapján a fahéj általában árt a növénynek). Átültetés után pár hétig tartsuk párás helyen és párásítsunk még neki egy kicsit. Másfél hétig ne locsoljuk, utána is csak egy kicsit amíg be nem gyökeresedik. Csak akkora töveket válasszunk szét aminél szétválasztás után is van mindkét növénynél 4-5 ág, amiből mindenképpen legyen néhány levél nélküli "tápanyagraktár".
  2. Fogunk egy műanyag tányért. Arra agyaggranulátumot teszünk és arra jól átmosott mohát teszünk kamillateás vízzel nedvesítsük meg. Ez azért kell, hogy ne betegedjen meg olyan könnyen az orchidea. Vágjunk le egy 10 cm-es darabot egy levél nélküli ágból, és fertőtlenítsük úgy ahogy az előbb már leírtam. Húzzunk rá egy nylonzacskót és naponta szellőztetjük, ha ki akarna száradni akkor permetezzük. Pár hét-hónap múlva a száron a lehullott levelek tövében megjelennek a keikik amik az orchidea kicsinyei.

1 megjegyzés:

  1. Most kaptam a gyermekeimtől, nagyon örülök neki, csak sajnos nem ismerem és szeretnék sokáig gyönyörködni benne. Ezért keresek vele kapcsolatos tanácsot.

    VálaszTörlés