2015. okt. 26.

Kert: október vége,november eleje

Ezeket el kell végezni a kertben mostanában:

Ha még nem volt a kertben fagy akkor:

  • a kardvirág hagymáit szedjük fel. Kevesen tudják, hogy a kardvirág hagymája ha elég mélyre van ültetve, akkor kibírhatja a fagyokat. Én úgy szoktam, hogy a hagymák nagy részét felszedem (2/3 részét) a többit bennhagyom. (ezek időben hajtanak ki, én meg későn szoktam sajnos őket kiültetni) Természetesen a hagymák fagytűrése növelhető mulccsal vagy fenyőágakkal. Ha úgy döntünk, hogy bennhagyunk pár hagymát, akkor nem árt a talajfertőtlenítés, vagy a hagymák pár évenkénti felszedése (ez a sok kicsi miatt muszáj is) és fertőtlenítése.
  • a nagyfejű krizantémok oldalbimbóit óvatosan csípkedjük ki. A tetvek ellen szappanos vízzel védekezhetünk.
    Minden krizantém: ha erősebb fagyokat mondanak, tegyünk fenyőgallyakat a tövekhez, a hagyományosak kibírhatják e nélkül is, a virágaik is megmaradhatnak, a nagyfejűek tövét (főleg a friss hajtásokat) védeni kell.
  • a begóniák tövéhez éjszakára tegyük újságpapírt, ha kisebb fagyok lesznek éjszaka.
  • a szobanövényeket, amiket kinnfelejtettünk, vigyük be a szobába, ahol a növények helyén alaposan takarítottunk. Ha nagy pára szokott lenni a teleléskor (pl. egy fűtetlen, zárt növényterelő szobában, de máshol is érdemes figyelni erre), akkor ott most kezeljük a falakat penész ellen. Az ablakkeretekre különös gondot kell fordítani, mert ott fog lecsapódni a pára és tönkremehet az ablakkeret.Szerezzünk be egy páratartalom mérőt (40 és 70 % között kell lennie a páratartalomnak, ami tél elején nehezen megoldható) és egy páraelszívót.
    A növényeket bevitel előtt kezeljük le kártevők és gomba ellen, és csoportokban helyezzük el az ablak közelében, de figyeljünk arra, hogy tudjon köztük mozogni a levegő. Lazábban helyezzük a növényeket, ha lehet. Érdemes szappanos vizes permetezővel készülni a tetvek ellen, amik főleg ősz végén, tél elején, és tél legvégén, tavasz elején vannak (amikor növekednek, de gyenge hajtásokat hoznak). Amikor fagypont felett van a hőmérséklet és túl magas a páratartalom(vagy épp túl alacsony) akkor szellőztessünk. Már napi 5 perc szellőzés is sokat segít. (reggel ébredés után kinyitjuk, és beállítjuk a telefonunkon a jelzést, hogy 10 perc múlva jelezzen, este ugyanezt megismételjük, csak ott mondjuk fél órás szellőzést tartunk)
  • telelés előtt a bimbókat, virágokat, terméseket vágjuk le a növényekről. Kivéve a csilikről, mert azokat még pár hétre meleg szobába tesszük, hogy beérleljék a terméseket(bár zölden is ehető, sőt még csípősebb is).
  • a kiürült ládákba krizantémokat (pl. a ház körül valahol lévő krizantémdugványokat, amikből biztos találunk pár cserépnyit) a csarabokat/erikákat (erica calluna), díszkáposztákat (ami az 5 °C körüli/alatti hőmérsékletben színesedik szépen) és díszpaprikákat ültetünk. A díszpaprika az egy csilifajta, a díszkáposzta meg káposzta, tehát ha van szívünk akkor ehetünk belőlük. A díszpaprikákat csak süllyesszük a cserépbe, és hűvös helyen (15 °C) teleltessük, tavasszal nőni kezdenek, virágoznak és jövőre megint gyönyörű növényeink  lesznek.
  • felássuk a veteményest
  • virághagymákat ültetünk
Ha már volt fagy akkor:
  • szedjük fel a kána/kanna/rózsanád (canna indica) rizómákat és a dália gumóit.
  • a sütőtökök szüretét kezdhetjük.
  • a csipkebogyó szüretét is kezdhetjük és készíthetünk belőle lekvárt.
  • a naspolya szürete is kezdődhet.
  • szedjük fel a nagyfejű krizantémokat, figyeljünk arra, hogy a talajuk nedves legyen, ne száradjon ki, én tavaly 13-15 °C-os, fényes helyen teleltettem, mert ott tudtam nedvesen tartani, de egy 5°C körüli hely jobb.
  • a lehullott leveket mind összeszedjük és komposztáljuk.
  • ha minden levél lehullott, akkor az örökzöldek kivételével mindent lemosópermetezünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése