2015. okt. 27.

Zeneirodalm: Joseph Haydn (I. rész, életrajz)

Legújabb sorozatunk a zeneirodalomról fog szólni. Először Haydn, utána Beethoven életrajzával és műveivel foglalkozunk.

Joseph Haydn az ausztriai Rohrauban született 1732-ben. Apja bognármester, első házasságából 12, másodikból 5 gyermeke született. Csak 3 fiú és 3 lány élte meg a felnőttkort.  Mindkét öccse is zenész lett, Michael zeneszerző, Johann kórusénekes. Haydn 5 éves koráig semmilyen zenei képzésben nem részesült családjuk nehéz anyagi körülményei miatt. Apja viszont szerette a zenét, családi zenélések alkalmával korán kitűnt a tehetsége.
6 éves korában Hainburgba küldték zenét tanulni, a kottaírást megtanulta, és gyönyörű szoprán hangját képezni kezdték. 1740-ben a bécsi Stephan's Dome karmestere, ifj. Georg Reutters új kórusénekesek után kutatva rábukkant a 8 éves Haydnra és felvette a templomhoz tartozó kollégiumba. Kb. 9 évet élt bécsben, ebben a zenei légkörben lett felnőtt, érett művész. A kórus legkiválóbb énekesei közé tartozott, azonban 1745 után mutálás miatt nem volt hangja megfelelő szólók éneklésére. Helyét öccse, Michael vette át a kórusban. 1749 őszén az utcára került, új életet kellett kezdenie. Kottmásolással, templomi orgonálásokkal és tanítással keresett pénzt, közben sokat komponált. Fokozatosan ismertté vált.
1759-ben Morzin gróf csehországi kastélyában lett zeneigazgató. E zenekar ihletésére írta meg 1. szimfóniáját. 1780-ban megszűnt az itteni munkája, ugyanebben az évben feleségül vette Anna Maria Kellert. 1761-ben Esterházy Pál Antal szolgálatába állt, de munkaadója egy év után meghalt. Az új munkaadója Esterházy "Pompakedvelő" Miklós lett. Ő nagy művészetbarát volt, maga is muzsikus. Jól játszott a baryton nevű hangszeren, melyre Haydn sok kamaraművet írt. Esterházy Miklós felismerte Haydn tehetségét, idővel barátságféle alakult ki köztük. A zeekar zenészei ideális vezetőre találtak. Haydn gyakran gondolt 1-1 hangszeresére. Miklós hercek a Versailles kastély mintájára felépíttetett egy új kastélyt a Fertő tótól északra fekvő vadászháza mallé.1766-ban a kastély, 1768-ban a színház, 1769-ben pedig a muzsikaház felépítése fejeződött be. Itt lakott Haydn zenészeivel, a családtagok azonban Kismartonban maradtak. 1776-tól operaház létesült Eszterházán. Ez 1790-ig, Miklós herceg haláláig működött. Ez új feladatokat adott Haydnnak, először a hét 2 napján, majd még gyakrabban volt előadás, és a zenészek betanítása, énekesek képzése, a zenekar vezénylése Haydn feladata volt. 1790 szeptemberében megahl Miklós herceg, utódja Esterházy Antal feloszlatta a zenekart. Haydn 3 évtizedes szolgálata véget ért, Bécsbe költözött.
Johann Peter Salamon Londonban működő hegedűs és hangversenyvállalkozó Bécsbe utazott Haydnhöz, hogy megszervezze első londoni útját. Haydn 1791 Januárjában érkezett meg Douwerbe. Szerződése szerint 12 szimfóniát kellett komponálnia. Nyáron visszatért Bécsbe, majd 1794 januárjában ismét Londonba utazott. III. György király hívását visszautasítva 1795-ben elhagyta Angliát.
Élete hátralevő részében Bécsben élt nagy tisztelettel övezve. Egyre kevesebbet komponált, a hangszeres zenéből szinte csak a vonósnégyes érdekelte. Utolsó éveiben már egyáltalán nem komponált, könyvtárát műveit rendezgette.

És a végére egy barytontrió:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése