2015. szept. 13.

Kert: Klívia magról

Bár a legegyszerűbb tőosztással szaporítani ( már ha ki lehet szedni a cserépből), ha sok új növényt szeretnénk vagy csak nem szeretnénk szétszedni a tövet, de szeretnénk még belőle, akkor magot kell vetnünk.

Miután a növény elvirágzik, kis zöld gombócok nőnek a helyén (amiket a legtöbb honlap szerint le kell vágni, de én nem szoktam). A következő nyáron pirosodnak be. Ha még akkor szedjük le amikor már pont elkezdenek a zöld gombócok színesedni, akkor sok tápanyagot megspórolunk a növénynek, viszont a kicsik lassabban kelnek ki. A magtokok ha már bepirosodtak és megpuhultak akkor kezdjük el szedni, mert ezek szebben nőnek. Ha megvárjuk míg a kis gömböcök lepotyognak/eldeformálódnak és akkor szedjük le őket, akkor már valószínüleg csírázó magjaink vannak.

A magtokokat szedjük szét, általában 2 db mag van benne.
Ültessük őket külön-külön cserépbe, először a gyökere fog nagyot nőni és csak pár levelet növeszt.
Az első pár télen egy meleg ablakpárkányra kell tenni, ott szebben fejlődik.
Nagyjából öt év alatt fejlődhet virágzó növénnyé.

2015. szept. 5.

Még hagyjuk kint az orchideákat

Néhány orchideát kint kell még hagynunk a szabadba ahhoz hogy virágozzon/szebben virágozzon. A vanda orchideát még 1-2 éjszakát hagyhatjuk kint, ha nappalra betesszük az még jobb mert akkor nagyobb hőingást kap, elkezd virágozni.
A pillangóorchideákat akkor hozzuk be amikor már napokon keresztül volt hűvös idő és már csak továbbhűl a levegő. Ha tartósan 18°C alatt van a hőmérséklet és hajnalban már 13 °C körül akkor ideje bemenekíteni őket.
A csónakorchideák és a dendrobiumok kifejezetten szeretik a hideget. Ha a minimum hőmérséklet 15°C kölül van akkor már nagyon csökkentsük le az öntözést. Legalább két hét hideg kell nekik, nyugodtan maradhatnak ha éjszaka is csak 8 °C körüli a hőmérséklet. az ennél hidegebbet is elviselik, hogyha nem tartós de ha igen, akkor menekítsük be őket egy hűvös (15°C körüli) szobába, és még hagyjuk ott őket hat hétig, de amikor elkezd bimbózni a dendrobium akkor áttehetjük a szobába és kezdjük el rendesen locsolni. ( a hideghatás alatt kevés víz kell nekik)
A csónakorchideákat ne aszaljuk ki teljesen, és ne is hagyjuk kint 10°C alatt, ha már kint megjelenik a bimbója, tegyük 15°C-os helyre.

2015. szept. 3.

Fűszerpaprika, Cayennei bors

A paprikaörleményhez, cayennei borshoz ezt kell csinálni, hogy jó legyen.
1. Megfelelő fajta. Cayenne-i borsot csak cayenne-i csiliből lehet készíteni, persze nem lesz rossz íze a más fajta csilitől, de máshogy kéne hívni.
2. Akkor szedjük, amikor a paprikák nagy része már teljesen piros, esetleg már egy kicsit fonnyadt.
3. Hagyjuk jól megszáradni árnyékban a paprikákat, amíg teljesen meg nem fonnyadnak, zörgősnek kell lennie. Egy rétegben szárítsuk.
4. Szedjük le a csumáját, csak a paprikát és a magokat daráljuk, így az íze és a színe is jobb lesz. A cayenne-i borsnak a csípősségét az adja meg.
5. Várjuk meg, amíg kihűl, csak utána csomagoljuk.
Válogassuk szét fajta szerint

2015. szept. 1.

Iskolakezdés, Szünetek

Sajnos ma elkezdődött a tanév.

181 tanítási napos lesz, a következő szünet (őszi) október 26-tól kezdődik.
Utolsó tanítási nap október 22, első tanítási nap november 2.
52 nap/36 tanítási nap.

Téli szünet(hétvégével együtt): december 19- január 3.
Az előző szünethez képest 46 nap/34 tanítási nap

Első félév vége január 22.

Tavaszi szünet(hétvégével): március 24-29.
Az előző szünethez képest 80 nap/58 tanítási nap
(nem kell kétségbe esni, vagy síszünet lesz 29 tanítási nap körül, vagy Január 23-31 vagy a téli szünethez van tapasztva még egy pár nap)

Kompetencia: hatodikosoknak, nyolcadikosoknak és tizedikeseknek: május 25.