2016. jan. 17.

KreaTív Konyha: Jó estét keksz (jó reggelt keksz házilag)


  • 15 dkg puha vaj (esetleg lehet margarin is)
  • 10 dkg nádcukor (egy kicsi lehet csökkenteni a mennyiségét, és rendes cukor is lehet)
  • 10 g/1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 12 dkg rétes- és 3 dkg teljes kiőrlésű liszt (a kettő graham-liszttel helyettesíthető)
  • 4 ek zabpehely (enyhén őröljük össze)
  • 5-6 dkg aszalt gyümölcs (én vörösáfonyával készítettem)
  • 1 kk szódabikarbóna
  1. A vajat kikeverjük a cukrokkal, a mézzel, a szódabikarbónával és a sóval, majd a tojással.
  2. Belekeverjük a liszteket, a zabpelyhet és az aszalt gyümölcsöt.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk (nálam itt még sok lisztet vett fel).
  4. 5-6 mm vastagra nyújtsuk és kiszaggatjuk. Én normál, kör alakú szaggatót használtam.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd be a sütőbe 180°C-re. Akkor jó, hogyha már a szélén kezdd egy kicsit barnulni, de a keksz még nem barnult meg (kb. 8-15 perc).

2016. jan. 15.

KreaTív Konyha: Gyors sütik leveles tésztából tv ropi, croissant)

Ezeket a recepteket szilveszter este alkottam (kész leveles tésztából), és mivel rögtön elfogyott, ezért sajnos nincsenek hozzá képek

TV ropi:
  • 1 csomag leveles tészta (nem élesztős, ha használható mennyiséget akarunk készíteni akkor minimum 2-3 csomagnyit használjunk)
  • sok reszelt sajt (nálam trappista)
  • só (muszáj megsózni, különben nem lesz jó)
  • tojás (sárgája, vagy az egész tojás)
  1. A leveles tésztát megkenjük a tojással.
  2. Megsózzuk, megszórjuk reszelt sajttal.
  3. Meleg (kb. 180°C-os) sütőben addig sütjük, míg meg nem pirul.
Csokis croissant:
  • 1 csomag leveles tészta (lehet élesztős is)
  • csoki (ét vagy tej, attól függően, hogy melyiket szeretjük)
  • (itt nem kell se +só se tojás)
  1. A leveles tésztát hosszában kettévágjuk, és alul-fölül egyenlő szárú háromszögeket vágunk belőle (a két szélén fél-fél háromszög lesz, ezt össze lehet tapasztani)
  2. A háromszögek aljához teszünk pár kocka csokit, és feltekerjük. Megpróbáljuk úgy megformázni a "kifliket", hogy a csoki ne lógjon ki, és a tészta ne legyen nagyom meggyötörve.
  3. 180°C-os sütőben sütjük pirulásig.
Sajtos croissant:

  • 1 csomag leveles tészta (lehet élesztős is)
  • reszelt sajt
  • egy kis só
  • (esetleg egy kis tojás, ezzel megkenhetjük, mielőtt betesszük a sütőbe)
      1-3. A csokis croissanthoz hasonlóan formázzuk, csak a csoki helyére sajtot rakunk és a tésztát is       egy picit megsózzuk. Sütőbe rakás előtt megkenhetjük tojsásal.

2016. jan. 3.

KreaTív Konyha: Apfelstrudel - az osztrák almás pite

Idén rekordmennyiségű almám termett, ezért próbálok többféle almás receptet is találni. Erre a receptre egy osztrák honlapon találtam és megsütöttem (és átalakítottam :) ). Nagyon jó lett.
Az apfelstrudel egy olyan osztrák/német édesség, ami átmenetben van a pite és a rétes között.

A tésztájához:

  • 5 ek langyos víz
  • 50 g margarin vagy vaj
  • 1 csipet só 
  • 200g búzaliszt
  • 1 kis ecet (egy löttyintésnyi, nem érződik, de jobban összeáll tőle a tészta)


    A töltelékhez: (bár nekem nem tudom miért de nem fért bele ennyi töltelék)
    • 1 kg alma (megtisztítva)
    • 50 g apróra vágott mandula (vagy mandulalapok, elhagyható. tipp: egy picit pirítsuk meg mielőtt az almához kevernénk)
    • kevés rum
    • 50 g zsemlemorzsa (azért hogy az alma ne áztassa el a tésztát)
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • egy kis vaj vagy margarin a kenéshez (a recept ide 75 g vajat ír, amit később nem használ fel, gondolom a tészta megkenésénél használja). 
    • citromhéj (vagy a recept szerint citromaroma)
    • 100g cukor
    Elkészítés: Tészta
    1. Tegyük a lisztet egy tálba, formázzunk a liszt közepén egy mélyedést. Ebbe beleöntjük a vizet, az ecetet és a sót. Először a kézi mixer legalacsonyabb, majd ha jól összeállt a legmagasabb fokozaton gyúrjuk, úgy hogy sima tésztát kapjunk.
    2. Enyhén lisztezett munkafelületen kézzel jól összegyúrjuk.
    3. A tésztából egy labdát formázunk és egy megmelegített (meleg vízzel kimosott és utána kitörölt) száraz edénybe tesszük és lefedve 30 percet pihentetjük.
    Töltelék:
    1. Az almát felkockázzuk, a rumot és a citromot hozzákeverjük. (szerintem a mandulát, a cukrot és a vaníliás cukrot most kéne hozzákeverni, de a receptben csak az összeállításnál rakja hozzá)
    2. A tésztát egy kilisztezett konyharuhára tesszük és kinyújtjuk. (hasonlóan mint ezen a videón de nem kell ilyen vékonyra) Kb. 50X70cm-es legyen.A tésztát megkenjük olvasztott vajjal.
    3. Megszórjuk zsemlemorzsával és rátesszük az almát (az eredeti recept szerint még a mandulát, a cukrot és a vaníliás cukrot is most). A széleken 3 cm helyet hagyunk.
    4. A konyharuha segítségével a tésztát a hosszabb oldala mentén feltekerjük, mindkét végén jól lenyomkodjuk és sütőpapíros tepsire tesszük. Kívülről megkenjük vajjal.
    5. Előmelegített sütőben (nem légkeverésen), 180 °C-on 45-55 percet sütjük. 30 perc sütési idő elteltével újra megkenjük olvasztott vajjal.
    6. A megsült almás rétest még melegen, (Esetleg porcukorral meghintve) tálaljuk.
    Tipp: Az almás rétest tejszínhabbal és vaníliaöntettel vagy vaníliafagyival tálaljuk.

    2016. jan. 1.

    KreaTív Konyha: gyorskovász


    Sok kenyérrecepthez kell kovászt használni, csak a kovász befogásához legalább 1 hét kell. Ilyenkor jó a gyorskovász, mert annak csak 1 éjszaka kell, és másnap reggel már használható is.


    • 150 g fehér kenyér liszt (nálam 25 g teljes kiőrlésű volt, mert elvileg a benne lévő korpán is vannak élesztőgombák)
    • 1,5 dl langyos víz (én ebbe fél tk. cukrot kevertem, de nem kell)
    • Ezért kell az edényben hagyni megkelni és nem befőttesüvegben :D 
    • 1 csomag élesztő (fél kocka élő élesztő)
    1. Az élesztőt vízben feloldjuk, hozzászitáljuk a lisztet.
    2. Jól összekeverjük, letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk (még ne tegyük befőttes üvegbe, mert onnan kifut).
    3. Reggel (v használat előtt) 150 g kenyérliszttel és 1,5 dl langyos vízzel megetetjük, 1-2 órát állni hagyjuk, a megfelelő mennyiséget kimérjük, a többiből kikeverjük a levegőt és befőttes üvegbe tesszük aztán a hűtőbe.
    4. Ha nem használjuk, akkor hetente 20 g liszttel és 0,2 dl vízzel etetjük. Ha már nem fér az üvegbe, akkor kidobunk belőle, vagy elajándékozunk.