2016. febr. 9.

Kert: vetőszalag

Nagyon sok embernek gondja a kertben, hogy nem tudja pl. a répamagokat jó távolságra vetni. A répát utána ki kell egyelni és ezzel elpazarolunk egy csomó répamagot (mármint akkor hogyha még nincs ehető gyökere a növénynek...). Ezen kívül a répa illatát megérezheti a muroklégy(=répalégy) és tönkreteszi a termésünket... Ezért jó az, hogyha vetőszalagokat készítünk.

Ragaszthatunk a szalagra: répa, fehérrépa (és metélőpetrezselyem, bár ennél palántát is nevelhetünk), saláta, retek és hagymamagot (gyakorlatilag bármilyet amit sorba kell vetni, csak nem jutott több ilyen az eszembe). Borsó/bab/lóbab/stb. nagyobb magokat ne ragasszuk fel mert nincs sok értelme és nem biztos az, hogy a szalag elbírja a magokat. A retekmagot ugyan könnyű elvetni, de én azért készítek belőle szalagot, mert így gyorsabban végzek a vetésével, és ez nem rossz akkor hogyha kint hideg van. Ugyan a retekmag csomagolásán az van, hogy 10cm távolságra kell vetni, de én 5 cm távolságra vetem, és amikor már ehető méretű, akkor (folyamatosan) minden másodikat kiszedem, így több helye lesz a maradéknak ami pont akkorra nő meg, amikorra végeztünk az egyeléssel. Minden más zöldségnél betartom a csomagoláson lévő ültetési távolságot.

hogyan készítsük el?

kell:
  • egy nem fényes papírra nyomtatott újság (napilapok)
  • olló
  • liszt
  • víz
  • grafit
  • magok
  • vonalzó
  • egy hurkapálcika (én egy 20 cm-es, nem hegyes végűt használok)
  1. Az újság szélén lévő 1-1,5 cm széles margókat kivágjuk (szélesebb margónál is csak 1,5 cm széles legyen a  papír). elvileg hogyha nem színes akkor lehet használni a közepét is, de én csak a szélét szoktam.
  2. A vonalzóval kimérjük a növények távolságát a papírcsíkon (pl.:retekmag: 5cm), és a ceruzával megjelöljük a magok helyét.
  3. Egy kis edénybe lisztet teszünk és hozzáadunk apránként egy kis vizet, csirizt készítünk. (a mennyiségeket nem tudom leírni, látszik az, hogy mikor adtunk hozzá elég vizet)
  4. A papírcsíkon a jelölésekre a hurkapálca segítségével csirizt cseppentünk (én több szalagra szoktam egyszerre rácseppenteni a csirizt, ha eleget teszünk akkor nem szárad rá akkorra, amikorra a magokat ragasztjuk fel).
  5. H a pálca csak egy kicsit csirizes, akkor meg tudunk vele fogni 1-1 magot és azt beleragasztani  a csirizpöttyökbe.
  6. A csíkokat hagyjuk megszáradni. Azonnal felhasználhatjuk (akkor nem kell megvárni a 100%os száradást)  vagy feltekerve tárolhatjuk.
Ez sokkal egyszerűbb, mint így leírva tűnik, és ráadásul nagyon hasznos is.