2016. aug. 4.

KreaTív Konyha: Fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos

Ez egy egyszerű és finom lángos, érdemes elkészíteni.

összetevők:

tészta:

  • 1dl tej, 3dkg élesztő (vagy 1csomag szárított), 1 tk cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1dl tej (még egyszer)
  • víz
  • 2ek olaj
tetejére:
  • fokhagyma, víz
  • tejföl
  • reszelt sajt
elészítés:
  1. 1 dl langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval. (A lisztet szitáljuk át hogyha van rá időnk.)
  3. Hozzáadjuk a liszthez az olajat, a felfuttatott élesztőt meg a langyos tejet és elkezdjük összegyúrni. A meglangyosított vizet fokozatosan adjuk hozzá. A tészta akkor jó, hogyha sima, lágy és elválik az edény falától. Az állaga a pizzatésztáéhoz hasonló.
  4. A tésztagombócot egy edénybe tesszük és letakarjuk. Fél-egy órát kelesztjük, a lényeg az, hogy a duplájára keljen.
  5. Kelesztés után kis tésztagombócokat szedünk ki a tésztából és letakarva kelni hagyjuk még egy picit. Ezekből a tésztagombócokból lesznek a lángosok. A fel nem használt tésztát tegyük vissza az edénybe és tegyük a hűtőbe, később fel lehet még használni. (Én a tészta felét este, a másik felét pedig másnap délután sütöttem meg.)
  6. Egy edénybe tegyünk bőséges olajat. Hogyha jól felforrósodott, akkor fogunk egy tésztagombócot, óvatosan (a szélét húzogatva) kinyújtjuk laposra.
    Figyeljünk arra,  hogy a tészta sülés közben megnő!
    Az olajba tesszük és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. (ehhez közben egyszer meg kell fordítani.)
  7. Ha megsült, kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük, és papírtörlőre tesszük, amivel leitatgathatjuk róla a felesleges olajat.
  8. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk és kevés vízzel elkeverjük. Ezzel lehet megkenni majd a kész lángosokat.
  9. A tejfölt kicsit átkeverjük, hogy kenhető legyen mielőtt a lángosra tennénk.
  10. A sajtot (nálam trappista) én rögtön a lángosra reszeltem.
  11. Hogyha kész a lángosunk és rátettük a feltéteket is (persze mi választjuk ki hogy melyiket akarjuk) , akkor sózzuk meg.