*kiemelt bejegyzés*
A piskótának (amit a tortákhoz, süteményekhez, lekvárostekercsekhez használunk) viszonylag egyszerű receptje van.
Kérdések:
Mi az a habverő "gép"?
A habverő gép az egy olyan gép amire a elektromos habverőt rárakva az egy tálat forgat ha bekapcsoljuk. Nem kell feltétlenül a habveréshez, de praktikus mert ne kell fogni és jó keményre veri a tojást.
Miért kell alacsony hőfokon sütni?
Azért fontos hogy alacsony hőfokon süssük a piskótát mert át kell sülni alaposan és nem szabad, hogy össze essen. (Az is nagyon fontos, hogy nagyon egyenletes legyen a sütő.)
Hozzávalók:
Sütemények piskótatéstából:
A piskótának (amit a tortákhoz, süteményekhez, lekvárostekercsekhez használunk) viszonylag egyszerű receptje van.
Kérdések:
Mi az a habverő "gép"?
A habverő gép az egy olyan gép amire a elektromos habverőt rárakva az egy tálat forgat ha bekapcsoljuk. Nem kell feltétlenül a habveréshez, de praktikus mert ne kell fogni és jó keményre veri a tojást.
Miért kell alacsony hőfokon sütni?
Azért fontos hogy alacsony hőfokon süssük a piskótát mert át kell sülni alaposan és nem szabad, hogy össze essen. (Az is nagyon fontos, hogy nagyon egyenletes legyen a sütő.)
Hozzávalók:
- liszt 120g
- kristálycukor 120g
- 6 darab tojás
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét a habverő gépbe, a sárgáját a keverőedénybe tesszük.
- A sárgájába beletesszük a vaníliáscukrot, a reszelt citromhéját és a cukor egyharmadát, majd habosra keverjük. (1)
- Előmelegítjük a sütőt (kb. 150 C fokra),
- Bekapcsoljuk a habverő gépet, (a legmagasabb fokozattal), és kb. 3 perc után beleszórjuk a cukor többi részét és addig verjük amíg a cukor el nem olvad. (2, 3)
- Amikor a fehérje felverődött belekeverjük a habosra kevert sárgájába
- Rövid ideig tartó laza keveréssel hozzáadjuk a lisztet. (4)
- A sütőedényt kibéleljük sütőpapírral, majd a kártyával a bekevert piskóta masszát a beleszedjük, a tetejét simára simítjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe. Ne használjunk légkeveréses sütőt mert a piskótának lassan kell sülnie! (5)
- A sütési idő sütőtől függ, de könnyen megállapítható, hogy mikor van kész a tészta mert a színe sötétebb lesz és ha megszurkáljuk és nem ragad a "szúrókára" akkor készen van.
- A piskótát a sütőből kivéve hagyjuk kihülni majd utána kiszedjük a formából. (6)
4. |
3. |
6. |
5. |
Sütemények piskótatéstából:
- Lekváros piskóta tekercs: A piskótát megkenjük lekvárral és összecsavarjuk. (Vigyázzunk nehogy összetörjön a piskóta!) Házi lekvárral a legfinomabb!!!
- Erdei gyümölcsös és narancsos-citromos "pohárkrém": A piskótát kicsi kockákra vágjuk és egy nagy tálba tesszük. Lekvárt csurgatunk rá. Meglocsoljuk valamilyen gyümölcslével. Gyümölcsöt szeletelünk rá. Majd krémsajtot vagy mascarpónét, joghurtot és vaníliaesszenciát összekeverjük és rárakjuk a piskótára.
- Töltött piskóta: A piskótát szeletekre vágjuk majd közéjük olvadt csokoládét lekvárt vanília- vagy csokipudingot rakunk.
- Torták: A tortákat akármilyen krémmel díszítéssel elkészíthetjük. (Csokis megytorta)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése