Nincs kedvem tésztát csinálni, lehet kész, boltit használni?
Lehet boltit használni, de azt nehezebb elrendezni, a házit azt lehet méretre vágni.
Hozzávalók:
Ragu:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 normál gerezd fokhagyma
- 1 vaskosabb szál répa
- 0,5 kg darált sertéshús
- 2dl + 2 ek 100%-os paradicsomszósz (megéri nem 2 dl-eset venni, mert ha a ragu "megissza" a levét akkor még meg kell egy kicsit locsolni)
- olivaolaj
- (a ragu fűszerei, lehetőleg frissen:)
- 1 kk kakukkfű
- 1 kk oregánó
- 1 kk majoranna
- 1+1/2 kk bazsalikom
- 1 kk rozmaring
- 1 nagy csipet szegfűszeg
- só, cukor ízlés szerint (ez minden paradicsomos ételbe kell)
- bors
Tészta:
- 3 tojás
- 30 dkg finomliszt
- só
Besamel (lehet laktózmentesen is(lm))
- 7 dkg vaj (lm.)
- 3 csapott ek. liszt
- 4 dl forró tej (lm)
- só bors
- 1 vagy 2 tk szerecsendió
Az összeállításhoz:
- pár szelet sajt+ ízlés szerinti reszelt sajt a tetejére(lehetőleg parrmezán vagy más intenzív ízű
Elkészítés:
- A hagymát, a fokhagymát és a répát apróra vágjuk, olivaolajozott serpenyőben megpirítjuk majd hozzáadjuk a húst és azt is megpirítjuk.
- Közben az összes paradicsomszószt elkeverjük a fűszerekkel, a cukrot se sajnáljuk.
- Ráöntjük a paradicsomszószt a húsra és egy picit főzzük, míg elkezd besűrüsödni, ha az összeállításig a hús beszívná az összes paradicsomszószt akkor adjunk hozzá még.(nekem 4 ek paradicsomszószt kellett hozzáadnom)
- Egy lábasban olvasszuk meg a vajat és keverjük el a liszttel.
- Adjuk hozzá a forró tejet és fűszerezzük meg. Forraljuk fel és főzzük 2 percig. Ha szerencsénk van már főzéskor, ha nincs az összeálításra szűrűsödik be.
- A tészta összetevőit összekeverjük, és vékonyra nyújtjuk, akkorára vágjuk, hogy beleférjen az edénybe, kivéve egyet amit akkorára vágunk, hogy befedje az edény oldalát is, ez lesz a legalsó.
- Kivajazunk egy jénait vagy más edényt, lerakunk egy tésztát, rá hús, tészta, besamel, pár szelet sajt, tészta, hús stb... a legfelső réteg besamel rá reszelt sajt.
- 200 C°-on 25 perc alatt megsütjük (alul- fölül).
Tipp: Várjuk meg míg kihűl, és a sajt a tetején is már nem lágy, így szép lesz a lasagne szerkezete.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése