*kiemelt bejegyzés*
Már régóta gondolkoztam azon, hogy milyen torát süssek a Kézművesek Társasága születésnapjára. Végül kitaláltam, hogy valami meggyeset fogok sütni. De mi passzol legjobban a meggyhez? A csoki, úgyhogy azzal öntöttem le végül. Nagyon finom lett. De ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük a kérdésekkel:
Már régóta gondolkoztam azon, hogy milyen torát süssek a Kézművesek Társasága születésnapjára. Végül kitaláltam, hogy valami meggyeset fogok sütni. De mi passzol legjobban a meggyhez? A csoki, úgyhogy azzal öntöttem le végül. Nagyon finom lett. De ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük a kérdésekkel:
Nincs meggyszezon. Milyen meggyet használjak?
A legjobb a cukrozatlan, magozott, fagyasztott, de a meggybefőtt is jó. Ha menybefőttet használunk akkor kevesebb cukrot kel beletennünk a krémbe.
Milyen csokit használjak?
A legjobb ha viszonylag sok csokit bevásárolunk. Kell a piskótába és a bevonáshoz sem kell tortabevonót vennünk. (recept alul) Itt is jó a csoki. Ha akarjuk készíthetjük tej- vagy fehér csokiból is, de akár variálhatjuk is.
Miért kell két külön piskótát készíteni?
Azért, mert a meggy és a csoki lesüllyed a piskóta aljára általában, ha kettőt sütünk, akkor egyébként is több finomság jut bele.
Ha valakinek kérdése van az megírhatja e-mailben, a kapcsolatfelvételi űrlapon, vagy megjegyzésként .
Figyelem! Ez nem egy Feketeerdő torta, mert annak más a kréme, és a díszítése is más.
A recept:
A piskótához:
Milyen csokit használjak?
A legjobb ha viszonylag sok csokit bevásárolunk. Kell a piskótába és a bevonáshoz sem kell tortabevonót vennünk. (recept alul) Itt is jó a csoki. Ha akarjuk készíthetjük tej- vagy fehér csokiból is, de akár variálhatjuk is.
Miért kell két külön piskótát készíteni?
Azért, mert a meggy és a csoki lesüllyed a piskóta aljára általában, ha kettőt sütünk, akkor egyébként is több finomság jut bele.
Ha valakinek kérdése van az megírhatja e-mailben, a kapcsolatfelvételi űrlapon, vagy megjegyzésként .
Figyelem! Ez nem egy Feketeerdő torta, mert annak más a kréme, és a díszítése is más.
A recept:
A piskótához:
- 2 X 4 tojás
- 2 X 16 dkg cukor / nyírfacukor
- 2 X 16 dkg rétesliszt
- 2 X 4 evőkanál víz
- 2 X 8 kocka csoki és 8 szem meggy
- kakaó ízlés szerint
A krémhez:
- 3 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- meggy (a mennyiség tetszés szerint)
- cukor
- fahéj
- margarin
A habcsókhoz:
- 2 tojás fehérje
- 10 dkg porcukor
A díszítéshez
- kb 1-2 tábla csoki
- meggy
- margarin/vaj/olaj
- A tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját a maradék cukorral (több mint az összes cukor 3/4-e) szinte fehérré verjük.
- A vizet belekeverjük a fehérjébe, és még egy kicsit verjük, óvatosan belekeverjük a réteslisztet, majd a tojássárgájákat. ha szeretnénk neki színt adni akkor keverjünk bele egy kicsi kakaót.
- Kivajazott, kilisztezett (26 cm átmérőjű) tepsibe öntjük, beleszórjuk az apróra vágott csokit, és a meggyszemeket. 180 °C-on kezdjük el sütni, majd a hőfokot levesszük 160 °C-ra. 20-30 perc alatt megsütjük és sütés közben NEM! nyitjuk ki a sütő ajtaját.
- Az előző műveletsort elvégezzük még egyszer.
- 3 evőkanál lisztet és 2 dl tejet hidegen elkeverünk egy olyan hőálló (főzésre alkalmas) edényben, amiben tudunk használni habverőt.
- Feltesszük főni, és amikor elkezdett rendesen sűrűsödni akkor belekeverjük az összeaprított, margarinnal, cukorral és egy kis fahéjjal összekevert meggyet, félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni.
- Ha kihűlt a piskóta és a krém is már csak kellemesen langyos akkor az egyik piskótát vegyük magunk elé a krémet öntsük rá, és kenjük el rajta. Ezután helyezzük rá a másik piskótát.
- A csokit olvasszuk meg, és keverjünk bele 1 evőkanál étolajat vagy margarint.
- Még forrón egy kicsit öntsünk a torta tetejére, és rakjuk ki meggyszemekkel. Utána a meggyszemekre, a torta oldalára és tetejére csokit öntünk.
- A habcsók összetevőit összekeverjük, habzsákba töltjük és kis habcsókokat formázunk. 160°C-n 15 perc alat megsütjük, majd még egy kicsit szárítjuk.
- A tortára tesszük a habcsókot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése