2013. dec. 31.
Újévi papírmasé malac
- újságpapír
- tapéta ragasztó
- lufi
- rózsaszín tempera
- tojástartó
- rózsaszín filc (anyag)
- rózsaszín karton
- két műanyag szem
- fémdrót
- Fújjuk fel a lufit középnagyságúra és az újságokat tépkedjük kis darabokra.
- A papírok alját betapétaragasztózzuk és utána felragasztjuk szorosan egymás mellé.
- Ezt 8-10-szer ismételjük.
- Mikor kész hagyjuk megszáradni .
- Ráragasztunk 2-2 db tojástartót lábnak, egyet pedig orrnak, a széleket lezárjuk ugyanazzal a technikával amivel bevontuk a malacot
- 1-szer lefestjük a rózsaszín festékkel és utána felragasztuk a szemeket.
- A fémdrótot bevonjuk a filccel, beledöfjük a papírmalac hátuljába, és kunkorira hajtjuk.
- Füleket vágunk ki a kartonból, az alját behajtjuk és felragasztjuk.
Jövőre...
Kerti sorozat:ugyan még a tél folyamán lesz egy része, de hivatalosan a sorozat február 2.-án indul.
Végig követni fogjuk az ablakpárkányon növő paradicsomokat, lemérjük a súlyát, kiválasztjuk a legjobb fajt, összehasonlítjuk a vásárolt palántákkal, fűszerek gondozása és szaporítása is lesz benne.
VÁR a Nyár a második évad...: Hivatalos indulása:június 15.-e, de ez csúszhat korábbra. Idén sokkal több kép és sokkal több rész lesz várhatólag. Ellátogatunk Párizsba, valószínüleg a Dunakanyarba, bejárunk pár Loire menti kastélyt..., és még pár helyet bemutathatunk.
2013. dec. 30.
Pezsgőhűtő
- egy nagy műanyag flakon amibe belefér a pezsgős üveg
- pezsgő
- csapvíz
- dekoráláshoz:örökzöld ágak, bogyók, fahéj, narancskarikák stb..
- Vágjuk le a flakon tetejét.
- Tegyük bele a pezsgőt.
- Töltsük fel vízzel a pezsgő és a flakon széle közti rést.
- Tegyük bele a dekorációs elemeket.
- Tegyük be a fagyasztóba, vagy ki a kertbe, de ne legyen olyan hideg, hogy a pezsgő megfagyjon.
- Tartsuk az üveget meleg víz alá egy pillanatra, hogy kijöjjön a pezsgő és rajta a jég
Kreatív konyha: Pálmalevél:sósan (sajtosan) és édesen (nagyon gyors)
Hozzávalók (sajtos):
- leveles tészta, (én készet használtam)
- bármilyen sajt, (tipp:szeletelve) (pl:füstölt mozzarella, trapista, pannónia)
- (pirospaprika, hogy meg lehessen külömböztetni a sajtokat, ilyenkor a sajtot le kell reszelni)
- leveles tészta
- porcukor
- A leveles tésztát kicsomagolom/a házit fél centisre kinyújtom.
- Ráteszem a sajtot/rászórom vékonyan a porcukrot.
- Két oldalról a leveles tésztát föltekerem, úgy, hogy középen találkozzanak, felszeletelem.
- 180-200 C°-n 15 perc alatt megsütjük.
Kreatív Konyha:Leveles tészta
- 25 dkg vaj (lm)
- fél kg + 2 ek liszt
- 1 tojás
- 2,5 vagy 3 dl tej (nem lm)
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 kiskanál só
- A hideg vajat felkockázzuk, robotgéppel öszzedolgozzuk a liszttel, téglalapot formázunk, befóliázzuk és fagyasztóba tesszük.
- A többi hozzávalót összekeverjük, keményre gyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
- A fagyasztóból kivett alapot a tészta közepére tesszük, és becsomagoljuk, 10 percre hűtőbe tesszük, inkább tovább legyen bent, hogy a vaj kevésbé olvadjon meg.
- Itt jön a hajtás:
- ujjnyi vastagra kinyújtás (a rövidebb oldala felénk)
- felülről harmadáig lehajtás
- alulról a maradék tészta ráhajtása
- ujjnyi vastagra kinyújtás (a hosszabb oldala felénk)
- tészta közepe megjelölése
- mindkét oldal felhajtása középig
- két összehajtott fél egymásra
- összenyomás
- félbehajtás
- fóliába csomagolás
- 1 óra a hűtőben majd a műveletek ismétlése 2X
Kreatív Konyha:Lasagne házi szószból és tésztából
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 normál gerezd fokhagyma
- 1 vaskosabb szál répa
- 0,5 kg darált sertéshús
- 2dl + 2 ek 100%-os paradicsomszósz (megéri nem 2 dl-eset venni, mert ha a ragu "megissza" a levét akkor még meg kell egy kicsit locsolni)
- olivaolaj
- (a ragu fűszerei, lehetőleg frissen:)
- 1 kk kakukkfű
- 1 kk oregánó
- 1 kk majoranna
- 1+1/2 kk bazsalikom
- 1 kk rozmaring
- 1 nagy csipet szegfűszeg
- só, cukor ízlés szerint (ez minden paradicsomos ételbe kell)
- bors
- 3 tojás
- 30 dkg finomliszt
- só
- 7 dkg vaj (lm.)
- 3 csapott ek. liszt
- 4 dl forró tej (lm)
- só bors
- 1 vagy 2 tk szerecsendió
- pár szelet sajt+ ízlés szerinti reszelt sajt a tetejére(lehetőleg parrmezán vagy más intenzív ízű
- A hagymát, a fokhagymát és a répát apróra vágjuk, olivaolajozott serpenyőben megpirítjuk majd hozzáadjuk a húst és azt is megpirítjuk.
- Közben az összes paradicsomszószt elkeverjük a fűszerekkel, a cukrot se sajnáljuk.
- Ráöntjük a paradicsomszószt a húsra és egy picit főzzük, míg elkezd besűrüsödni, ha az összeállításig a hús beszívná az összes paradicsomszószt akkor adjunk hozzá még.(nekem 4 ek paradicsomszószt kellett hozzáadnom)
- Egy lábasban olvasszuk meg a vajat és keverjük el a liszttel.
- Adjuk hozzá a forró tejet és fűszerezzük meg. Forraljuk fel és főzzük 2 percig. Ha szerencsénk van már főzéskor, ha nincs az összeálításra szűrűsödik be.
- A tészta összetevőit összekeverjük, és vékonyra nyújtjuk, akkorára vágjuk, hogy beleférjen az edénybe, kivéve egyet amit akkorára vágunk, hogy befedje az edény oldalát is, ez lesz a legalsó.
- Kivajazunk egy jénait vagy más edényt, lerakunk egy tésztát, rá hús, tészta, besamel, pár szelet sajt, tészta, hús stb... a legfelső réteg besamel rá reszelt sajt.
- 200 C°-on 25 perc alatt megsütjük (alul- fölül).
2013. dec. 29.
Könyvajánló
Újabb könyvajánlóval jelentkezem. A könyv címe:
P. G. Wodehouse- Karikacsapás
Vègy egy Amerikából Angliába származott sonkakirályt, egy nem- is- olyan- gazdag (de annál gőgösebb) szépasszonyt, egy tehetséges (de annál pimaszabb) festőművészt, egy bájdús leánykát, aki egyeseket kék szemű egérre, másokat ellenben kínai porcelánfigurára emlékeztet, egx kisportolt komornyikot és bronzvörös menyasszonyát, egy terrorista ambiciókat dèdelgető, amúgy elég bugyuta arisztokratát, egy lapátfülű amerikai bokszolót, akiből nagyralátó neje angol urat akar faragni- helyezd mindezeket egy ódon angol kastély mohlepte falai közé, és már indulhat is a hamisíthatlan Wodehouse- regény, amely ezúttal sem okoz csalódást a híres angol mulattató magyar híveinek, akil Barabás András szellemes fordításában élvezhetik a KARIKACSAPÁST.
Jó szórakozást a könyvhöz!
2013. dec. 28.
Könyvajánló
A második hivatalos bejegyzésemként jöjjön egy kis könyvajánló:
Gerald Durell-Családom és egyéb állatfajták. Aki még nem olvasta íme egy kis ízelítő:
Mit lehet tenni, ha Angliában mindig esik az eső, köd van, mindenki náthás, és Margo pattanásai nemhogy elmúlnának, hanem egyre sokasodnak?... A megoldás: át kell költözni melegebb ég alá, pontosabban a görög szigetvilág paradicsomi fészkébe: Korfura. A nem is kissé excentrikus Durrel család tagjai- a gondterhelt konyhaművész mama, és gyermekei: a kiterjedt baráti körrel rendelkező és rosszkedvű író, Larry; a fegyvergyűjtő és- szakértő Leslie; a szerelmes hajlandóságú Margo, végül pedig- de nem utoljára! - minden rendűés rangú élőlény szenvedélyes barátja: Gerry- mind megtalálják a hajlamaiknak legjobban megfelelő éghajlatot és elfoglaltságot ezen a gyönyörű szigeten, ahol csodával határos módon mindig sikerül emberi és nem emberi állatsetegletüket újabb, egyre érdekesebb példányokkal gyarapítani...
Gerald Durellt régen szívébe zárta a magyar közönség. Állati és emberi csudabogarainak ez az immár klasszikus foglalata, a Családom és egyéb állatfajták, ezúttal új köntösben, Réber László illusztrációival kerül az olvasó kezébe.
A könyv amúgy majdnem 335 oldalas. (Én mondjuk egy szombat alatt befaltam. :))
2013. dec. 25.
Karácsony
2013. dec. 24.
Kellemes ünnepeket minden KEZTA olvasónak!
Kedves Blogolvasók!
Ezen bejegyzés útján kívánunk mindenkinek boldog karácsonyt és szerencsével és keztaolvasással teli boldog új évet!
Szeretettel a Kezta szerkesztősége!
2013. dec. 16.
Kritikák: Színházi: Cinemusic esti koncert
Darabok:
Népszerű filmek zenéit játszotta a Budafoki Dohnányi zenekar:
A zenekar nagyon jól játszott, jó volt a kihangosítás, (akusztika). 1,5 pont
A Zorba, a görög zenéjénél bevonták a közönséget, "csettintgetni" kellett. 0,5 pont
Jók voltak a vendégzenészek (Roby Lakatos, Király Linda, Király Viktor, Harmonia Garden) és a kórus (Budapesti Akadémiai Kórustársaság). 2 pont
A filmzenék listája között lehettek volna ismertebb dalok is, egy pár közölük durvább film volt. 0,5 pont
Ez így 5-ből 4,5 pont lett. Mindenkinek nagyon ajánlom. Érdekes és szórakoztató volt.
2013. dec. 11.
Es/anto 1/4
Mára sok szó van!!!
Első lecke Előző lecke
Múlt hetihez a megoldások:
1. feladat
- Erika vidas grandan domon.
- Li vidas belan telefonon.
- Ili parolas.
- Ni vidas grandajn knabojn.
- La knabo vida domon.
- Knabo vidas domon.
- la knabo parolas.
- La patro saĝa.
- Mi estas hungara.
- Okos apát-
- Gyors diákokat-
- Magyar utcákat-
- Az okos lámpa-
- A szép városok-
2013. dec. 4.
Es/anto 1/3
Első lecke Előző lecke
A múlt heti feladatokra a
megoldások:
- granda lampo
- granda domo
- grandajn domojn
- grandaj knaboj
- granda knabo
- bela muzika
- granda telefono
- belaj lampoj
- belaj domoj
- grandan lampon
- Erika lát egy nagy házat-
- Ő (fiú)Lát egy szép telefont-
- Ők beszélnek-
- Mi nagy fiúkat látunk-
2013. dec. 1.
2013. nov. 28.
Hálaadás (Thanksgiving Day)
2013. nov. 27.
Es/anto: 1/2
Előző lecke
A többes szám (-j) mindig a tárgyeset (-n) előtt van pl: domojn (házakat)
Gyakorlás: itt lefordítandó szövegeket írok ki amiket lapra lehet leírni. A megoldások mindig a következő leckénél lesznek.
na szóval...
Gyakorlás:
Éva lát egy nagy házat.
Péter lát szép lámpákat
nagy lámpa
nagy ház
nagy házakat
nagy fiúk
nagy fiú
szép zene
nagy telefon
szép telefonokat
szép házak
nagy lámpát
Akkor a mostani tananyag:
A személyes névmások:
mi-én
vi-te, ön, maga
li-ő(férfi)
ŝi-ő(nő)
ĝi-ő(tárgy, fogalom, az)
ni-mi
vi-ti, önök, maguk
ili-ők, azok
és pár szó:
parolas-beszél
lernas-tanul
Következő lecke
2013. nov. 20.
Babzsák
- Tű
- Cérna
- Olló
- Anyag (tetszés szerint akármi amit könnyü megvarrni)
- Töltőanyag: szárított bab, száraz lencse, rízs
- Az anyagot két kb. 10x10cm nagyságú darabra vágjuk.
- Elkezdjük őket összevarrni úgy, hogy az az oldala legyen befelé amelyiket majd kívülre szeretnénk, mert ha kész vagyunk akkor ki kell majd fordítani.
- Amikor három oldalával készen vagyunk elvarrjuk a szálat, kifordítjuk és belerakjuk a töltőanyagot.
- Befejezzük az utolsó oldalt.
- Ha keményebb babzsákot szeretnénk rakjunk bele több töltőanyagot.
- Mintákkal díszíthetjük.
- Lehet "szőrös" anyagot használni. (lásd: képek) Ezen jobban eltűnik az utolsó oldal varrása.
- Vigyázzunk nehogy lyukakat hagyjunk ahol kiszóródhat a töltet.
2013. nov. 19.
Es/anto: 1.lecke/1
Mi is az az eszperantó?
Az eszperantó egy mesterséges nyelv, gyakorlatilag butított latin. Ezt a nyelvet Lazar Markovics Zamenhof találta ki a 19. században.
Miért pont eszperantó?
A könyvére félve a visszautasítástól Doktor Esperanto (doktor reménykedő) nevet írta rá.
Az eszperantóról a 19. születésnapján beszélt először.
Na néhány fontos dolog kezdés képpen:
Az ábécé:
A, B, C, Ĉ, D, E, F, G, Ĝ, H, Ĥ, I, J, Ĵ, K, L, M, N, O, P, R, S, Ŝ, T, U, Ŭ, V, Z
"Rendhagyó" betűk:
Minden betűt úgy kell ejteni, mint a magyarban csak ezeket kell máshogy:
A=rövid á
Ĉ=Cs
Ĝ=Dzs
Ĥ=Ch (pl. technika)
Ĵ=zs
S=Sz
Ŝ=S
Ŭ=rövid u
Egyből meg lehet tanulni több szót is hála a szógyököknek. Csak a szógyököt kell megtanulni és aztán a végződések cserélésével új szót alkothatunk
pl: muzik
muziko-zene
muzikas-zenél
muzika-zenés
stb...
2013. nov. 7.
Novemberi viccek 1.
Kritikák: Könyv: A Fekete Kalóz
Írta: Emilio Salgari
Történet:
A Fekete Kalóznak két testvérét Maracaibó kormányzója a gonosz Van Guld megöli, ezért a Fekete Kalóz szörnyű esküt fogad ellene. A kalózvezér izgalmas kalandokon át kergeti ellenfelét. Eközben a kalózok megcsáklyáznak egy spanyol sorhajót ahol a Fekete Kalóz megpillant egy gyönyörű lányt és szerelemre lobban iránta.
Sikerül-e vajon a kalóznak levernie ádáz ellenfelét, a gyilkos Van Guldot? Egymásra talál-e a tenger félelmetes lovagja és az a gyengéd, ártatlan teremtés akit szeret? Erről szól ez a páratlanul izgalmas kalandregény.
Nekem tetszett mert nagyon izgalmas.
Pontok:
A történet izgalmas, gyors és nem lehet megunni. 3 pont
Rengeteg változatos szót használ az író, mindig van magyarázat az oldal alján az ismeretlen szavakhoz. 2 pont
Mindenkinek ajánlom 10 év felett aki szereti az izgalmakat és a kalandokat.
(Nem ajánlom annak aki nem szereti a harcokat és az izgalmakat.)
2013. nov. 1.
Kreatív Konyha: Márványos Kuglóf
Nem szeretem a kakaót. Lehet mással helyettesíteni?
Természetesen igen. Lehet bele tenni a fahéjat vagy citromot is sőt, lehet szinte bármilyen gyümölcsöt, akár többet is, de ezeket külön-külön tésztadarabba keverjük.
Hogyan tároljam?
Miután jól kihűlt, nylonzacskóban tároljuk. A nylontól ugyan egy pár nap múlva tönkremegy, de előbb elfogy.
Összetevők:
- 300 g. puha margarin
- 250 g. cukor (az eredeti recept szerint 275, de ennyi is bőven elég)
- 1 tasak=10 g. vaníliás cukor
- fél üvegcse rumaroma (eredetileg egy üveg)
- egy kis só
- 5 tojás
- 375 g. búzaliszt
- 6 csapott teáskanál sütőpor (eredetileg 4)
- 3-5 + 2-3 evőkanál tej
- annyi kakaó amennyi megszínezi
- annyi cukor amitől elég édes lesz a kakaós keverék
- A margarint keverőgéppel simára keverjük.
- Keverés közben lassan hozzáadjuk a rendes és a vaníliás cukrot majd a rumaromát és a sót
- Egyenletesre keverjük a masszánkat.
- A tojásokat egyesével belekeverjük majd hozzáadjuk a lisztet amit előzőleg összekevertünk a sütőporral.
- Hozzáadunk 3-5 evőkanál tejet. Ha több tejet adunk hozzá akkor krémesebb és ízletesebb lesz.
- Ezeket alaposan elkeverjük.
- Kb. a 3/4 -ét kivajazott kuglófsütőformába rakjuk.
- A maradékba kakaót rakunk, ne sajnáljuk ki belőle.
- Belekeverünk egy kis cukrot és egy kis tejet.
- Ráöntjük a keverék tetejére és egy villával jól belekeverjük az eddigi tésztánkba.
- Tegyük 175-200 C°-s sütőbe, ne "alul-fölülre" hanem "alulra" ha lehet.
- Süssük 50-65 percig.
- Szedjük ki a sütőformából és várjuk meg míg megszikkad utána fogyasszuk.
2013. okt. 30.
Halloween
Halloweeni tök+dekoráció maraton
A halloween egy ünnep ami a keltáktól származik, és ez az ő mindenszentek-jük. Ezt az ünnepet október 31-én tartják
Ezt a napot úgy is hívják néhányan, hogy a rémület éjszakája.
A kelták ezen a napon úgy tartották, hogy az ebben az évben meghalt emberek ezen az estén vándorolnak át másik világba. Ezért étel és állatáldozatot kaptak a vándorló szellemek. Az emberek egyértelműen féltek a haláltól úgyhogy úgynevezett: jack o'lanter-eket (Jack lámpája) állítottak, ezek kőből voltak és a
halál arcába nevettek. Mára ezeket a kőtárgyakat sütőtökből készítik, nézzük is hogy:
tipp:A tök kültéren tovább eláll.
Jack o'lantern I.
- 1 db halloweeni tök
- erős kés
- kanál
- mécses
- gyufa
- alkoholos filc
- jó saját vagy átvett ötlet.
- A tököt megmossuk és a kalapját levágjuk.
- A kanállal kikaparjuk a belsejét.
- A mintát amit a tökből készíteni szeretnénk azt rárajzoljuk alkoholos filccel.
- Kivágjuk a mintát.
- Beletesszük a mécsest amit meggyújtunk.
- Visszatesszük a tök kalapját.
- 1 db halloweeni tök
- 1 kés/ fúrógép
- A tökre sok-sok lyukat fúrunk.
- Tegyünk bele nyalókát.
- 1 db halloweeni tök
- akrilfesték
- Akrilfestékkel pl. vonalakat és köröket festünk a tökre.
- 1 db halloweeni tök
- akrilfesték több színben színátmenethez + fehér akrilfesték
- A tököt teljesen (a szárával együtt) lefestjük fehérre.
- Megvárjuk míg megszárad.
- Színátmenetesre lefestjük.
- 1 db inkább kisebb halloweeni tök
- pufi festék
- akrilfesték
- A tököt lefestjük akrilfestékkel.
- Rárajzolunk valamilyen mintát a pufifestékkel.
- 1 db halloweeni tök
- erős kés
- kanál
- mécses
- gyufa
- sütiforma
- A tököt megmossuk és a kalapját levágjuk.
- A kanállal kikaparjuk a belsejét.
- Kinyomjuk a sütiformákkal a mintákat.
- Beletesszük a mécsest amit meggyújtunk.
- Visszatesszük a tök kalapját.
- halloweeni tök
- fúrógép
- A tök héjára kidolgozunk egy mintát a fúrógéppel.
Kreatív Konyha: Habcsók
Igen. A porcukor tartja össze.
Nincsen habzsákom, mit tegyek?
Egyszerű. Fogni kell egy nylonzacskót, beletölteni amit ki kellene nyomni belőle és a zacskó csücskét le kell vágni.
Elkészítési idő: Max: 30 perc költségek: kevés közepes sok
Munka: 5-7 perc elkészítés: könnyű közepes nehéz
Sütés:15 perc
Szárítás: minimum 5-10 perc
Összetevők:
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás fehérje
- Az összetevőket jól összekeverjük, habzsákba töltjük.
- A sütőt előmelegítjük 160 C°-ra.
- A habzsákból sütőpapírra nyomjuk a habcsókokat, úgy, hogy ne legyenek túl nagyok.
- Sütőbe tesszük, 15 perc alatt megsütjük, majd megszárítjuk.
- magában
- tortára
2013. okt. 28.
Kreatív Konyha: Kelt tésztás kuglóf
Hozzávalók:
- liszt 300g
- porcukor 80g
- 3 db tojás sárgája
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy fél citrom reszelt héja
- 60g margarin
- csipet só
- élesztő 20g
Elkészítés:
- Az élesztőt szétmorzsoljuk, keverő edénybe tesszük, és a kimért cukorból megszórjuk és összekeverjük, tetejét liszttel megszórjuk az edényt letakarjuk, fél órát pihentetjük. (1.)
- A tejet, a margarint, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéját kissé meglangyosítjuk.
- A tojásokat szétválasszuk: a fehérjét eltesszük, a sárgáját, a kimért lisztet, cukrot, a meglangyosított tejet, margarint csipet sót fakanállal összekeverjük és a keverőgéppel alaposan kidogozzuk. Jó fél órát letakarva kelesztjük. (2.)
- A kuglófformát margarinnal kikenjük majd zsemlemorzsával beszórjuk. (3.) A megkelt tésztát apránként beletesszük, majd konyharuhával letakarva pihentetjük (30-40 perc). (4.) Újra kelesztjük. (5.) A sütőt előmelegítjük, majd a formát sütőbe tesszük és kb. 200 C fokon kb. 45 percig (tűpróbáig) sütjük. Sütés után lisztezett lapra borítjuk és kihűtjük.
- Ha kihült porcukrozzuk, fondant-al, vagy csokoládéval leöntjük, végül felvágjuk és tálaljuk. (6.)
- (Jóízűen felfaljuk.) (7.)
Képek:
1. |
1. |
2. |
2. |
3. |
4. |
5 |
6. |
7. |
7. |
Tippek, ötletek:
A megmaradt fehérjéből habcsókokat lehet készíteni.
2013. okt. 24.
Őszi teendők a kertben, teletetés
- Most már el lehet kezdeni lassan behordani a növényeket, de ezt elég akkor is amikor már nagyon hűl le a levegő!
- A leanderek kibírják a nem tartós 1-2 fokot. A bimbókat le kell vágni!
- A muskátlik bimbóit le kell vágni, az elszáradt leveleket le kell szedni, és a muskátlikat alaposan visszavágni! A levágott ágakat dugdossuk földbe így több növényünk lesz!
- A stevia ha nagyon hosszú lett metsszük vissza ne túl alacsonyra, A levágott ágakat használjuk fel vagy dugdossuk földbe gyökerezni! Most meghagyhatjuk a bimbókat is amikről magokat gyűjthetünk később!
- A rozmaringot megéri behozni télre.
- A hagymásokat ki kell szedni ha nem tavasszal nyíló.
- Ki lehet húzni az elfagyott zöldségeket, a föld alatt növő terméseket (zeller, hagyma, répa) kiszedhetjük. A répát blansírozzuk!(erről írok majd)
- Az egynyári növényeket szedjük ki!
- A cserepes örökzöldeket, amelyek fagyállóak télre ássuk be a földbe!
- A kiásott egynyáriak helyére ültessünk díszkáposztát és cserepestül süllyesszünk be díszpaprikát! Ültessünk közéjük erikákat is!
- A díszkáposzta és a díszpaprika elvileg ehető, de én nem ajánlom senkinek, hogy megkóstolja!!!
- A díszkáposzta jól bírja a fagyokat, csak attól kell védeni, hogy ne mennyen víz a közepébe, mert megfagy!
- A díszkáposztának nagyon sok faja kapható!
- A díszpaprikákat cserepestül süllyesszük be, ha hűvös idő lesz éjszaka újságpapírral fedjük körbe, ha éjszaka fagy szedjük ki és ha nagyon rossz már az idő akkor tartsuk bent!
- Ahogyan a rendes paprikát is, így a díszpaprikát is megéri teleltetni! Elvileg karácsonyig kibírja, én az egyiket kétszer(!) teleltettem!
- Az erika jól illik a lilás díszkáposztához! A fehér erika kevésbé érvényesül ezért válasszuk a lilásabbakat!
- Most telepítsünk krizantémot!
- Most ültessük be árnyékosabb helyre a krizantémokat, úgy hogy egy-két centivel mélyebben legyen a gyökérlabdánál, hogy kibírja a fagyokat!
- Nagyon hálás növény!
- A krizantém további gondozásairól a február 3- tól induló kerti sorozatunkban mesélek majd!
- Szedjük le a gyümölcsöket!
- Húzzunk földet a szőlő tövére!