"A jó kovászos uborka 3 nap alatt elkészül, 3 nap alatt elfogy."
- 2 kg kovászolni való uborka (kemény legyen, és teljesen zöld)
- 2 csokor friss kapor (aki nem szereti az erősebb kapor ízt annak maradni fog egy kis kapor)
- 1 fej fokhagyma
- 15-20 db egész fekete bors
- üvegenként 1 szelet kovászos(!) kenyér
- 1 liter víz-1 evőkanál só
- Az ubikat jól megmossuk.
- Az ubik végeit levágjuk aztán szinte teljesen végigvágjuk X alakban, úgy, hogy csak a legvége tartsa össze.
- Az üveg aljába kaprot teszünk (a felét), és jó szorosan rárakjuk az ubikat, úgy, hogy a nem elvágott vége álljon felfelé, így könnyebb lesz majd kiszedni.
- A fokhagymagerezdeket félbevágjuk és az ubik mellé tesszük. Beleszórjuk a borsot az üvegbe.
- A kapor másik felét felülre tesszük, rá a kenyeret.
- A vizet és a sót megmelegítjük, kézmeleg legyen. Egy kés segítségével csináljunk helyet a kenyér mellett a lének.
- Napon (nagy melegben árnyékban) 2-3 nap alatt megérlelődik. Ha az illata és a leve színe alapján érett, akkor szedjünk ki egy ubit és kóstoljuk meg.
- Ha jó, akkor szedjük ki az üvegből az ubikat (és ha jó fajta fokhagymát használtunk akkor azt is) és jól mossuk meg. Tegyük dobozokba, és szűrjük rá a levét. Tegyük hűtőbe.
Én is így csinálom nagyon finom.
VálaszTörlésA fokhagymagerezdeket, ha "frissek" azután ,hogy leszűrtük az ubikat, akkor még újra lehet használni.
Törlés