2013. dec. 30.

Kreatív Konyha:Lasagne házi szószból és tésztából

Nincs kedvem tésztát csinálni, lehet kész, boltit használni?
Lehet boltit használni, de azt nehezebb elrendezni, a házit azt lehet méretre vágni.

Hozzávalók:

Ragu:
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 normál gerezd fokhagyma
  • 1 vaskosabb szál répa
  • 0,5 kg darált sertéshús
  • 2dl + 2 ek 100%-os paradicsomszósz (megéri nem 2 dl-eset venni, mert ha a ragu "megissza" a levét akkor még meg kell egy kicsit locsolni)
  • olivaolaj
  • (a ragu fűszerei, lehetőleg frissen:)
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk majoranna
  • 1+1/2 kk bazsalikom
  • 1 kk rozmaring
  • 1 nagy csipet szegfűszeg
  • só, cukor ízlés szerint (ez minden paradicsomos ételbe kell)
  • bors
Tészta:
  • 3 tojás
  • 30 dkg finomliszt
Besamel (lehet laktózmentesen is(lm))
  • 7 dkg vaj (lm.)
  • 3 csapott ek. liszt
  • 4 dl forró tej (lm)
  • só bors
  • 1 vagy 2 tk szerecsendió
Az összeállításhoz:
  • pár szelet sajt+ ízlés szerinti reszelt sajt a tetejére(lehetőleg parrmezán vagy más intenzív ízű
Elkészítés:
  1. A hagymát, a fokhagymát és a répát apróra vágjuk, olivaolajozott serpenyőben megpirítjuk majd hozzáadjuk a húst és azt is megpirítjuk.
  2. Közben az összes paradicsomszószt elkeverjük a fűszerekkel, a cukrot se sajnáljuk.
  3. Ráöntjük a paradicsomszószt a húsra és egy picit főzzük, míg elkezd besűrüsödni, ha az összeállításig a hús beszívná az összes paradicsomszószt akkor adjunk hozzá még.(nekem 4 ek paradicsomszószt kellett hozzáadnom)
  4. Egy lábasban olvasszuk meg a vajat és keverjük el a liszttel.
  5. Adjuk hozzá a forró tejet és fűszerezzük meg. Forraljuk fel és főzzük 2 percig. Ha szerencsénk van már főzéskor, ha nincs az összeálításra szűrűsödik be.
  6. A tészta összetevőit összekeverjük, és vékonyra nyújtjuk, akkorára vágjuk, hogy beleférjen az edénybe, kivéve egyet amit akkorára vágunk, hogy befedje az edény oldalát is, ez lesz a legalsó.
  7. Kivajazunk egy jénait vagy más edényt, lerakunk egy tésztát, rá hús, tészta, besamel, pár szelet sajt, tészta, hús stb... a legfelső réteg besamel rá reszelt sajt.
  8. 200 C°-on 25 perc alatt megsütjük (alul- fölül).
Tipp: Várjuk meg míg kihűl, és a sajt a tetején is már nem lágy, így szép lesz a lasagne szerkezete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése