2015. aug. 10.

Kert: Törpe banán (Musa nana) gondozása

Ha bemegyünk a virágboltba, akkor nagy valószínűséggel törpe banánnal találkozunk. Mivel jópofa növény és mert egyébként is szeretjük a banánt, ezért veszünk egy tövet.
A Musa nana termése egyébként ehető, de mégsem a termése miatt ültetik általában. Termést jó körülmények között 2-3 éves korban hoz, de levelei nagyon szépek és trópusi hangulatot keltenek a teraszon.

Elhelyezése (nyáron):
A frissen vásárolt példányokat, és a teleltetésből kirakott példányokat először árnyékos helyre tegyük, folyamatosan szoktassuk a tűző naphoz. Nyáron könnyen összecsukódnak a levelei a tűző napon, ilyenkor árnyékba kell vinni. Pl. Mostanában 30 °C fölött van a hőmérséklet, és a nap is erősen tűz, ilyenkor én szinte egész nap a napellenző alatt tartom.

Föld, locsolás, tápozás, párásítás:
A földjének savanyú kémhatásúnak kell lennie, ph: 5,5 körül kell lennie (+-1). Évente 1-3 alkalommal kell átültetni.
Az én földkeverékem:

  • 4 rész Rododendron föld/A típusú virágföld
  • 4 rész komposzt
  • 4 rész tőzeg
  • 1 rész trágya (az idősebbeknél)
Elvileg se túllocsolni, se túltápozni nem lehet. Nyáron tényleg nehéz túllocsolni, ha a tálkájából a locsolás után fél órával kiöntjük a víz nagy részét, egy kicsit viszont hagyunk benne, mert attól párásabb lesz a levegő körülötte, ezért este is párásítsunk. Télen óvatosan locsoljuk, a földje teteje száradjon meg.
Tápozni az átültetéstől számított 2.-4. héttől kell, de ha marad a tápos vízből akkor korábban is locsoljuk vele. November-február: nem kell tápozni.

Teleltetés
Kint ne teleltessük, mert ez nem a télálló fajta (az a Musa basjoo, télálló banán).

  1. Szobahőmérsékleten, világos helyen.
  2. 13-15 °C-n kevés fénynél.
Szaporítás:
Sok sarjat hoz, ezeket 6 leveles koruktól választhatjuk le. A föld legyen nedves amibe beletesszük a kisgyökeres növényeket. Borítsunk rájuk befőttes üveget, naponta szellőztessük pár percet. Ha néhány napon belül elkezd nőni, akkor biztos, hogy megeredt.

A banán ha jól érzi magát akkor hetente hoz egy levelet (nyáron), és néhány év múlva már teremhet is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése