Nagyon rossz amikor leszüretelnénk a paradicsomot, erre azt látjuk, hogy a héja fel van repedve. A felrepedés mentén gyakran elkezd rohadni/gombásodni a termés.
Ezeket a terméseket vagy ki kell dobni, ha annyira hibás, vagy a repedést kivágva meg lehet enni.
De miért is van ez?
Az egyenlőtlen vízellátás okozza. Ha a termés növekedésének kezdetekor kevés vizet kap akkor a termés kisebb lesz. De ha még érés előtt elkezdjük több vízzel öntözni, akkor a húsa gyorsabban kezd el nőni, de a héja viszont nem tud ilyen gyorsan nőni. A héj megreped, és a gombás betegségek könnyen bejutnak a növénybe.
De mit csináljak ha eredetileg túl kevés vízzel locsoltam/a nyaralásom alatt alul volt locsolva?
Ha fokozatosan adunk nekik egyre több vizet akkor esetleg elkerülhető a héj felrepedése.
Szóval próbáljunk egyenletes vízadagokkal locsolni, (persze ebbe az is bele tartozik, hogy melegben több kell, hidegben kevesebb) és akkor elkerülhető az, hogy felrepedjen a termés héja.
Ezeket a terméseket vagy ki kell dobni, ha annyira hibás, vagy a repedést kivágva meg lehet enni.
De miért is van ez?
Az egyenlőtlen vízellátás okozza. Ha a termés növekedésének kezdetekor kevés vizet kap akkor a termés kisebb lesz. De ha még érés előtt elkezdjük több vízzel öntözni, akkor a húsa gyorsabban kezd el nőni, de a héja viszont nem tud ilyen gyorsan nőni. A héj megreped, és a gombás betegségek könnyen bejutnak a növénybe.
De mit csináljak ha eredetileg túl kevés vízzel locsoltam/a nyaralásom alatt alul volt locsolva?
Ha fokozatosan adunk nekik egyre több vizet akkor esetleg elkerülhető a héj felrepedése.
Szóval próbáljunk egyenletes vízadagokkal locsolni, (persze ebbe az is bele tartozik, hogy melegben több kell, hidegben kevesebb) és akkor elkerülhető az, hogy felrepedjen a termés héja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése