2015. aug. 2.

Miért reped a paradicsom héja?

Nagyon rossz amikor leszüretelnénk a paradicsomot, erre azt látjuk, hogy a héja fel van repedve. A felrepedés mentén gyakran elkezd rohadni/gombásodni a termés.

Ezeket a terméseket vagy ki kell dobni, ha annyira hibás, vagy a repedést kivágva meg lehet enni.

De miért is van ez?
Az egyenlőtlen vízellátás okozza. Ha a termés növekedésének kezdetekor kevés vizet kap akkor a termés kisebb lesz. De ha még érés előtt elkezdjük több vízzel öntözni, akkor a húsa gyorsabban kezd el nőni, de a héja viszont nem tud ilyen gyorsan nőni. A héj megreped, és a gombás betegségek könnyen bejutnak a növénybe.

De mit csináljak ha eredetileg túl kevés vízzel locsoltam/a nyaralásom alatt alul volt locsolva?
Ha fokozatosan adunk nekik egyre több vizet akkor esetleg elkerülhető a héj felrepedése.

Szóval próbáljunk egyenletes vízadagokkal locsolni, (persze ebbe az is bele tartozik, hogy melegben több kell, hidegben kevesebb) és akkor elkerülhető az, hogy felrepedjen a termés héja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése