2015. jan. 12.

Kert: Mikulásvirág gondozása virágzás után

*kiemelt bejegyzés*
A mikulásvirág azt jelzi, hogy karácsony van. Amikor karácsonykor megvettük, még egy gyönyörű növényünk volt, de ha a meleg szobában tartottuk, akkor már csak a piros levelei (nem ezek a virágai, azok a színes levelek közti kis sárga gombócok) maradtak meg. Most elmesélem, hogy hogyan kell gondozni mostantól a mikulásvirágot, hogy idén karácsonyra gyönyörű virágzó növény lehessen belőle.

Elhelyezés:
A mikulásvirágok egyes fajainak színes levelei foltosak
A mikulásvirágot virágzás alatt hűvös (15-18 C°-os) és fényes szobában tartsuk így hosszabban virágzik. Virágzás után tartsuk ugyanúgy hűvös és világos helyen. Nyárra lehetőleg vigyük ki a kertbe egy félárnyékos, árnyékos helyre.

Gondozás+szaporítás:
Virágzás után lehullajtja a leveleit, ez természetes folyamat, NE DOBJUK KI! amikor tavasszal kirakjuk akkor vágjuk vissza az ágakat a harmadukra. Ha nagyon-nagyon sok mikulásvirágot akarunk akkor ezeket az ágakat -miután a tejnedvük megszáradt- állítsuk vízbe, vagy dugdossuk a földbe, de később úgyis lesznek jobb dugványaink. Amikor már az új, zöld hajtások 30 cm magasak, vágjuk őket vissza a felére, a levágott ágakat érdemes dugványozni. Ezek jobban megerednek, mint a fás ágakból készült dugványok. Akkor mutatnak a legjobban a mikulásvirágok, ha egy cserépbe 3 növényt ültetünk. Kb. Októbertől minden nap takarnunk kell, hogy meglegyen neki a 12 óra sötétség, hogy elkezdjen virágozni. Ehhez például letakarhatjuk egy kartondobozzal. Ha egy nap sötétítés elmarad, akkor már abban az évben nem virágzik a mikulásvirág. Ezért jó szaporítani, mert a kicsiket könnyebb letakarni.
Agyagcserépbe ültessük. Alulról locsoljuk forralt vízzel (ha kihűlt), akkor, hogyha a földje már száraz. Ez a két dolog azért jó, mert így könnyebben lélegzik a növény gyökere amit a mikulásvirág nagyon szeret.

Milyet válasszunk a boltban?
Ilyen sorrendben ellenőrizzük a növényeket, és ha nem jó a növény akkor nyugodtan hagyjuk ott.
Nézzük meg, hogy a levelek sárgulnak-e. Ha igen akkor hagyjuk ott.
 A növényeket alaposan nézzük, meg, hogy nem látunk-e rajtuk tetveket. (pajzs, levél, gyapjas, ezeket nagyon könnyű összeszedni egy virágboltból. Nem baj, ha ez a kártevő nem szereti a növényünket a könyvek szerint, mert attól még bármilyen növény is, megeszi. Ez tapasztalat.)
A leveleken húzzuk végig a kezünket.
Ha lógnak a levelei, az lehet, hogy csak a szárazságnak a jele, de inkább hagyjuk ott.
Azokat a mikulásvirágokat válasszuk, amelyiknek még az alsó levelei megvannak, és a virága még nem nyílt ki. A sárga virágpor látszik a piros leveleken. Ez a két dolog azért fontos, mert így tovább virágzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése