*Kiemelt Bejegyzés*
- 1 kg + egy evőkanál liszt
- 3 tojás
- fél dl rum
- 50 g élesztő
- 10 dkg + a sütéshez olaj
- 5 dl + fél dl langyos tej (az élesztő felfuttatásához)
- 1 csipet só
- lekvár
- 1 teáskanál cukor ( + porcukor)
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 teáskanál cukor hozzáadásával.
- A lisztet, a sót, a tojásokat, a rumot és a felfuttatott élesztőt egy nagy edénybe tesszük és (akár robotgéppel is) elkezdjük összegyúrni.
- Közben hozzáadjuk a tejet és az olajat.
- A tésztát hólyagosra dagasztjuk.
- Egy evőkanál lisztet rászórunk a tetejére és meleg helyre tesszük míg kétszeresére nem kel (ez kb. 1-2 óra)
- Egyszer átgyúrjuk (nem robotgéppel) majd kézzel kinyújtjuk kb .egy cm. vastagságúra (a sodrófát azért nem használhatjuk mert kinyomjuk a levegőt a tésztából és ezért nem lesz jó íze a sütés után)
- Kiszaggatjuk a fánkocskákat.
- Annyi olajat melegítünk amennyi elfedi a fánkokat (legyen jó meleg az olaj de ne túl forró)
- Süssük ki a fánkokat (1-2 percig az egyik oldalon fedővel a másik oldalt fedő nélkül rövid ideig)
- Lekvárral (, és porcukorral tálaljuk).
Tippek:
- Este rakjuk össze a tésztát így jobban megkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése