2015. febr. 28.

Kert:magvetés-palántanevelés

Hogyha tavasszal szép palántákat akarunk kiültetni, akkor vagy a piacon vagy a kertészetben vesszük őket vagy mi neveljük. Azért jobb hogyha mi neveljük, mert akkor több növényfajta közül tudunk válogatni és még jobban fogunk örülni a saját termésünknek.
Ha mi neveljük a palántákat akkor sok fajta közül válogathatunk.

Edény:
A palántanevelő edény lehet joghurtos pohár, WC-papír guriga (nem a vízben oldódó) vagy a kertészetekben vehető palántanevelő edények. Ezekből is még 3 féle van:a tőzegkarikás (a tőzegkarikákat vízbe kell áztatni), a papírcserepes és a műanyag. Szerintem a papírcserepes palántanevelő a legjobb. A tőzeg túl könnyen kiszárad A műanyag cserépből amikor kivesszük a palántákat akkor azoknak megsérülhet a gyökérzete.

Talaj:
Ültethetjük tőzegbe (de túl könnyen kiszárad) vagy palánta földbe. Esetleg a virágföld is jó, hogyha nem tudunk palántaföldet szerezni. A palántaföld Kevés a tápanyag benne. A tápanyagszegény helyen könnyebben és jobb arányban kelnek ki a magok, de 1-2 lombleveles korától már tápozni kell (ilyenkor 2 hetente és gyengébben mint ahogyan a csomagoláson van).
  • Laza a szerkezete, a növény gyökere könnyebben fejlődik benne és a levelek könnyebben áttörik a földet.
Hogyha tőzeget használunk akkor is 1-2 lombleveles kortól, hogyha virágföldbe akkor 3-4 lombleveles kortól tápozzuk gyengébbre higítva mint ami a csomagoláson van.
A vetéskor 20-25 C°-osnak kell lennie a talajnak.

Vetőmag:
Jó minőségű vetőmagot vegyünk, ne a piacon. F1 fajták áltaunk gyűjtött magjait nem érdemes elvetni, mert valószínűleg nem ugyanazt a fajtát kapjuk.
Csak nem egy ökörszív paradicsom hajt?
Vetés előtt beáztathatjuk a magokat egy éjszakára, hogy jobban kelljenek. A csávázatlan vetőmagot zsálya, kakukkfű vagy csalánázalékba is áztathatjuk (vagy ezek keverékébe). Ettől még erősebbek lesznek a palántáink. Ezekkel az ázalékokkal később is locsolhatjuk őket (higítva).

Elhelyezés:
Egy meleg, napos ablakba tegyük. A paradicsompalántáknak nem árt ha tűző napon neveljük őket. Nekem tavaly azoknak a paradicsomtöveknek a levele nem égett meg amiket tűző napon neveltem.

Locsolás:
Lehetőleg alulról locsoljuk, így megelőzve a gombás fertőzéseket.

Fontos a szeretet...
Az alufólia visszaveri a fényt.
A palántákat pár lombleveles koruktól naponta simogassuk, ettől erősebb lesz a száruk. Ezzel azt szimuláljuk mintha kint a szabad levegőn nevelnénk őket.

Hogy egyenesek legyenek a palántáink...
Vagy pár óránként mozgatjuk (ezt nem könnyű megcsinálni...) vagy egy kartonlapra alufóliát ragasztunk a fényes felével. Ezt úgy tesszük az edény oldalába, hogy visszaverje az edény hátuljából a fényt a palántáinkra.

Tippek:
  1. Jó hogyha letakarjuk a palántanevelő edényt  vagy egy műanyag tetővel vagy egy fóliával vagy egy üveglappal. Ezt megtatja a hőt és a nedvességet.
  2. Naponta többször szedjük le a műanyag tetőt, hogy szellőzzön ki. Ezzel megelőzhetjük a gombás betegségeket. Ha rövid rajtatartás után is penészes lesz a föld akkor inkább ne tegyük föl a tetőt
  3. Ha a pár lombleveles palántáink túl lassan nőnek akkor fedjük le őket a tetővel és futtassunk föl mellettük élesztőt. A kibocsátott szén-dioxid elősegíti a növésüket. (Persze nap közben, éjszaka a növények is oxigént "esznek".)
Ha valakinek valami kérdése van vagy még tippje a palántaneveléshez, az írja meg a megjegyzésekbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése