2015. jún. 19.

Kert:Gyűszűvirág (Digitalis Purpurea)

*kiemelt bejegyzés*
A gyűszűvirág egy kétnyári növény aminek általában lilás vagy rózsaszínes virágai vannak, de lehetnek fehérek is. Mivel kétnyári, ezért most, júniusban kell ahhoz vetni, hogy jövőre virágozzon.

Az apró magokat vethetjük rögtön a szabadföldbe, napos, vagy inkább félárnyékos helyre jól fellazított és komposztozott talajba. Később a kis növénykéket átültethetjük a napra, ha már megerősödtek, de ne felejtsük el a napon lévő növénykéket jobban locsolni.
Ahol nagyon sok a csiga ott nem lehet rögtön szabadföldbe vetni, kis cserepekbe vagy szaporítótálcába vessük őket. A talaja lehet palánta- vagy virágföld, esetleg 1/3 virágföld, 1/3 komposzt, 1/3 nem savanyú tőzeg. A cserepek alatti tányérba tegyünk vizet, hogy a föld átnedvesedjen. A magokat akkor szórjuk a föld tetejére, amikor már nedves a föld. Kelésig tartsuk letakarva.

A palántákat a kelés utáni 2. vagy 3. héttől tápozzuk túlhigított tápoldattal. A cserepes palántákat ültessük mindig nagyobb cserépbe, ha már kinőtték az előzőt. Amikor már van 6-8 levelük, akkor kiültethetjük őket, de szórjuk körbe tojáshéjjal vagy műtrágyával, hogy a csigák ne egyék meg őket.

Második évben május végétől virágzik, és mivel hosszú fürtben van a virága, ezért akár még július elején is lehet rajta virág.

Trükk: Évelő lesz a gyűszűvirágunkból, hogyha a levirágzott virágszárat levágjuk, és nem hagyjuk, hogy a növény magot érleljen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése