2013. jún. 17.

VÁR a Nyár: Toszkána:1.rész

Az utazásról és a nemzeti ételekről:
Utazás: Szinte mindegy, hogy autóval vagy repülővel megyünk.
Autóval Szlovénia felől Toszkánáig 8-11 óra (kb.) az út (az útvonal szerint) , de mehetünk Ausztria felől is. Ez az út több óra is lehet. Készüljünk úgy, hogy Toszkánában az autópályán helyben kell fizetni. Ha autóval megyünk, készítsünk nem romlandó szendvicseket az útra. Fontos, hogy vigyünk magunkkal könyvet. Érdemes magunkkal vinni az útleveleinket is.
Ha repülővel megyünk úgy jelentősen rövidebb az út kb: 1-2 óra. Ebben az esetben mindenképpen vigyünk magunkkal útlevelet. Érdemes a reptérre odamenni 2-3 órával a repülőgép indulása előtt.
Vigyünk magunkkal olvasnivalót és ami az egyik legfontosabb takarót, mert általában nagyon hűtik a gépet.
Az utazás előtti napokon:

  1.  készítsünk arról listát, hogy mi kell (ruha, napolaj, stb.) és pakoljunk össze a bőröndbe.
  2. Az útra és a kirándulásra való holmikat egy kisebb táskába pakoljuk.
  3. Az utazás előtti napon könnyű ételeket együnk,
  4. és aludjunk sokat.
  5. Készítsünk elő füzetet és egy íróeszközt útinaplóhoz.
  6. Ha még nem tettük meg keressünk egy szállást. A leghangulatosabb egy tipikus Toszkán ház: téglafalú, az ablakokon spaletta.
Ételek: Általánosan tudjuk a tipikus olasz ételeket: pizza, carbonara és egyéb tésztafélék. Most néhány receptjét írom itt le. Ezek közül a legtöbb egyszerű és nagyszerű. Egy a fontos: a friss alapanyagok
Toszkán melegszendvics:  (ez egy szabadrecept, a mennyiségek a pirítóstól és az ízlésünktől függ)
  • pirítós
  • olivaolaj
  • mozzarela
  • paradicsom
  • só , bors, bazsalikom
  1. A pirítóst meglocsoljuk az olivaolajjal.
  2.  A paradicsomot és a mozzarellát felkarikázzuk, és a pirítósra tesszük, majd megfűszerezzük.
  3. Addig sütjük míg a sajt meg nem olvad. (Azt is megvárhatjuk, míg a sajt megolvad.)
Édes pizza: (avagy pizzatészta nutellával...)
  • 40 g élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 1 tk só
  • 500g liszt
  • 7 ek olivaolaj
  • 150 ml meleg víz
  • nutella
  1. Az összetevőket (a nutellán kívül) összekeverjük, és addig hagyjuk kelni, míg kétszeresére nem nő.
  2. Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és rátesszük egy pizza sütő formára és hagyjuk kelni még 20 percet.
  3. Ilyenkor rákenhetünk egy adag nutellát, de ezt a végén is lehet
  4. A sütőt 200 fokra felmelegítjük és a tésztákat kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha nem tettünk rá nutellát, akkor egyszer a sütési időnek kb. a közepén bekenjük vízzel.
  5. Tálalás előtt enjük be (újra) nutellával
Ez egy nagyon édes pizza, és ha úgy gondoljuk tehetünk bele több cukrot is.

Insalata Caprese: (szabadrecept)

Ez a saláta amely az egész világon elterejedt, eredetileg Campaniából származik. Eredetileg az olasz zászló színeit akarja megjeleníteni.

  • paradicsom
  • mozzarella
  • bazsalikom
  • só, bors
  • olivaolaj
(ezt a részét csak egyes receptek írják:)
  • zöld olivabogyó
  • balzsamecet
  1. Felkarikázzuk a paradicsomot és a mozzarellát és elkezdjük egy hosszú tálon így rakni a dolgokat: paradicsom, mozzarella, bazsalikom, paradicsom, mozzarella.... és megolajozzuk, megfűszerezzük
  2. De tehetjük csoportosan is paradicsom, mozzarella, olivabogyó és megfűszerezzük, megolajozzuk, megbalzsamecetezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése