2013. jún. 18.

VÁR a Nyár: Dalmácia : 1.rész

Olvasóink kérésre megszakítjuk Toszkánát, de napokon belül már tudjuk azt is folytatni remélhetőleg.

Zadar:
Ez a város több mint 3000 éves, és  ezt a várost többször kifosztották, felgyújtották.
Zadar tengerpartjáról is híres amin aranyló homok terül el. Itt egy alapos városnéző séta akár egy napig is tarthat, de amit érdemes megnézni az a Szent Donát körtemplom az előtte levő fórummal, az öt kút tere , a városkapu más néven Szárazföldi kapu, a tengeri orgona és a Nap köszöntése alkotás.
A várfal, és a városkapu: Zadar eleve is egy félszigetre épült. A városfal nagy részét a középkorban, majd a Velencei köztársaság idején építették.
Az öt kút tere: Ez a tér a városfal és a városi park között található. Régen a kutak helyén egy árok volt. Azt követően, hogy a velenceiek elfoglalták a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas tornyokat és falakat építettek, csak az új várfalon belül nem volt kút, ezért a csatorna helyén öt kutat emeltek. Ha a kutak mellet egyesével végigfotózzuk magunkat, akkor senki se fogja tudni, hogy melyik hányadik, mert pontosan ugyanolyan A várfalnál levő ötszögletű torony a Kapitány torony. Innen irányította a kapitány a várost. Eredetileg tíz ilyen torony volt, de mára már csak ez maradt. a kutak mellett található park emeletes.
Séta közben: Zadarban rengeteg fagyizó van. Szinte mindenhol ki van írva, hogy mi van a fagyikban. Aki tejmentesen (suho mjileko) akarja enni a fagyikat az gondban van, mert elég nehéz megtalálni az 1000 fagyizó között azt az egyet amelyikben az 50 fagyi közül 1 tejmentes.
Az ajándékboltokban főleg levendulával találkozunk, de nem ritkák a magyar nyelvű olvasnivalók sem.
Ha a tengerparton sétálunk, akkor fogjuk a sapkánkat, hogy le ne vigye a szél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése