2013. nov. 1.

Kreatív Konyha: Márványos Kuglóf

A korábbiakban volt egy kelt tésztás kuglóf recept, annak van egy élesztős mellékíze és picit macerásabb is elkészíteni, ezért leírom ezt is.

Nem szeretem a kakaót. Lehet mással helyettesíteni?
Természetesen igen. Lehet bele tenni a fahéjat vagy citromot is sőt, lehet szinte bármilyen gyümölcsöt, akár többet is, de ezeket külön-külön tésztadarabba keverjük.

Hogyan tároljam?
Miután jól kihűlt, nylonzacskóban tároljuk.  A nylontól ugyan egy pár nap múlva tönkremegy, de előbb elfogy.

Összetevők:

  • 300 g. puha margarin
  • 250 g. cukor (az eredeti recept szerint 275, de ennyi is bőven elég)
  • 1 tasak=10 g. vaníliás cukor
  • fél üvegcse rumaroma (eredetileg egy üveg)
  • egy kis só
  • 5 tojás
  • 375 g. búzaliszt
  • 6 csapott teáskanál sütőpor (eredetileg 4)
  • 3-5 + 2-3 evőkanál tej
  • annyi kakaó amennyi megszínezi
  • annyi cukor amitől elég édes lesz a kakaós keverék
Elkészítés:
  1. A margarint keverőgéppel simára keverjük.
  2. Keverés közben lassan hozzáadjuk a rendes és a vaníliás cukrot majd a rumaromát és a sót
  3. Egyenletesre keverjük a masszánkat.
  4. A tojásokat egyesével belekeverjük majd hozzáadjuk a lisztet amit előzőleg összekevertünk a sütőporral.
  5. Hozzáadunk 3-5 evőkanál tejet. Ha több tejet adunk hozzá akkor krémesebb és ízletesebb lesz.
  6. Ezeket alaposan elkeverjük.
  7. Kb. a 3/4 -ét kivajazott kuglófsütőformába rakjuk.
  8. A maradékba kakaót rakunk, ne sajnáljuk ki belőle.
  9. Belekeverünk egy kis cukrot és egy kis tejet.
  10. Ráöntjük a keverék tetejére és egy villával jól belekeverjük az eddigi tésztánkba.
  11. Tegyük 175-200 C°-s sütőbe, ne "alul-fölülre" hanem "alulra" ha lehet.
  12. Süssük 50-65 percig.
  13. Szedjük ki a sütőformából és várjuk meg míg megszikkad utána fogyasszuk.
Ehhez a kuglófhoz nem kell se lekvár se nutella (mogyoróvaj) ez így is nagyon jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése