2013. aug. 20.

Macaron lépésről lépésre (gyors recept)

*kiemelt bejegyzés*
Már a legtöbb blog, honlap írt a macaronról. Sok helyen azt írják, hogy nehéz elkészíteni, de nem mindössze csak a krémet.

Mi is az a macaron?
A macaron egy mandulás habcsók krémmel, általában színezékkel. Szinte "előírás", hogy a külső héja roppanós legyen, a habcsók belseje pedig puha. A sütésnél "talpa" kell, hogy nőjön. A macaron formája általában kerek.
Ez egy hivatalosan francia süti, de egyesek szerint az elsőt olaszországban készítették.

Mi könnyíti meg a kör alakú formát?
Két dolog is. a habzsák és a kör alakú feje ,és a macaronminta. A macaronmintánál nem a szilikonformára gondolok, ami inkább hátráltatja az "előírások" teljesítését. Egy 20/50-es érme körberajzolásával készíthetünk vagy amit én is csináltam: egy körzőt 2 cm-re beállítottam, és így rajzoltam meg. egy sütőpapírt rá kell teríteni és már használható is. Vigyázat! Sütés előtt húzzuk ki a sütőpapír alól a mintát! A rajzolásnál figyeljünk arra, hogy a habcsók tésztája sokat terülhet.
Macaron egy habos cappucchinoval


Alapanyagok:

Muszáj a tojásfehérjét szobahőmérsékleten pihentetni akár több napig?
Nem. Néhányan azt állítják, hogy kell, de én se pihentettem. Hogyha mégis pihentetni akarjuk, de gyorsan akarunk elkészülni akkor tegyük be a mikróba 5 mp-re (600 W?)

Milyen keményre verjem a tojásfehérjét?
A lehető legkeményebbre. Amikor már mintát hagy az elektromos habverő akkor még nem jó (elvileg), csak akkor amikor ha megállítjuk akkor egy többcentis darab jön ki a habverővel együtt a tojáshabból. Nekem nem sikerült annyira fölverni, de lehet, hogy másnak igen. Mindenesetre próbáljuk meg.

Nem találok mandulalisztet. Mivel tudom helyettesíteni?
Már árulnak mandulalisztet Magyarországon egyes boltokban, de az (az egyik honlap szerint) nem eléggé finom, ezért szeletelt mandulát is használhatunk amit előzőleg összeőröltünk. egyik változat se megy át a szitán.

Muszáj a mandula-cukor keverékhez porcukrot használni?
Igen. Szinte kötelező, mert így megy át a szitán.



Ha valakinek van még valami kérdése a kapcsolatfelvételi űrlapon, e-mailben vagy megjegyzésként küldheti.

Akkor most jöjjön a recept.


  • 3 tojás fehérje
  • 30 g kristálycukor
  • 210 g porcukor
  • 125 g mandulaliszt/mandulaőrlemény
  • (színezék)
  1. A mandulát keverőgéppel keverjük össze a porcukorral. Ha már nagyon jól elkevertük akkor tegyük félre. A porcukor addig is felszívja (elvileg) a mandula zsírtartalma egy részét.
  2. A tojásfehérjét kristálycukorral verjük nagyon kemény habbá.
  3. Ha nem akarunk színt, ha csak egy színűt vagy ha csak egy ízesítésűt (pl. kávésat(instant kávét kell keverni a tésztához)) szeretnénk akkor hagyjuk az edénybe, ha viszont több színt szeretnénk akkor szedjük szét több részre. Színezékből csak 1 csepp kell. Mindent alaposan keverjünk össze. 

4. A krémeket töltsük habzsákba és nyomjuk ki a sütőpapírra. A tepsit párszor erősen csapkodjuk oda a pulthoz. Így eltávoznak belőle a buborékok.
Macaronok sütés előtt
 Várjunk 20 percet, és nézzük meg, hogy bebőrösödik-e (ha hozzányúlunk nem ragad nagyon ránk). Ha igen akkor kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő. Mivel minden sütő más, a macaron meg nagyon kényes, ezért pontosan ki kell tapasztalni. Én az átlagon sütöttem és bevált. Ez 150 C. Figyelem! Hiába van légkeverés a sütőnkön fontos, hogy rendes beállításon süssük. Ez nálam az alul-fölül. 
5. Ha megsült (ezt onnan tudjuk, hogy pár darabnak óvatosan megnyomkodjuk a tetejét) várjunk egy kicsit amíg kihűl és csak után szedjük le.
6. A megkenéshez a macaron egyik oldalát kenjük meg krémmel és egy másik macaron lapos oldalát tapasszuk hozzá.

Krémek:
(zárójelbe írom, hogy nálam milen színű macaron)
Meggyes(piros, narancssárga)
Tetszés szerinti pucolt meggyet apróra vágunk, és margarinba keverjük. egy kicsi tejszínnel/rizstejjel hígíthatjuk.

Kávés(barnás)
A receptem ugyanaz mint az előző, csak egy kicsi instant kávéport teszünk bele meggy helyett.
Kakaós (sárga)
A receptem ugyanaz mint az előző, csak egy kicsi kakaó kerül bele kávé/meggy helyett.
Piros(meggyes) Barnás (kávés) Sárga (kakaós) macaronjaim
Még sorolhatnám a krémeket, de mindig ugyanaz lenne csak mást kevernénk a margarinhoz.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése