2013. aug. 27.

Szülinapi torta avagy csokis meggytorta (lépésről lépésre)

*kiemelt bejegyzés*
Már régóta gondolkoztam azon, hogy milyen torát süssek a Kézművesek Társasága születésnapjára. Végül kitaláltam, hogy valami meggyeset fogok sütni. De mi passzol legjobban a meggyhez? A csoki, úgyhogy azzal öntöttem le végül. Nagyon finom lett. De ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük a kérdésekkel:


Nincs meggyszezon. Milyen meggyet használjak?
A legjobb a cukrozatlan, magozott, fagyasztott, de a meggybefőtt is jó. Ha menybefőttet használunk akkor kevesebb cukrot kel beletennünk a krémbe.

Milyen csokit használjak?
A legjobb ha viszonylag sok csokit bevásárolunk. Kell a piskótába és a bevonáshoz sem kell tortabevonót vennünk. (recept alul) Itt is jó a csoki. Ha akarjuk készíthetjük tej- vagy fehér csokiból is, de akár variálhatjuk is.

Miért kell két külön piskótát készíteni?
Azért, mert a meggy és a csoki lesüllyed a piskóta aljára általában, ha kettőt sütünk, akkor egyébként is több finomság jut bele.

Ha valakinek kérdése van az megírhatja e-mailben, a kapcsolatfelvételi űrlapon, vagy megjegyzésként .

Figyelem! Ez nem egy Feketeerdő torta, mert annak más a kréme, és a díszítése is más.

A recept:

A piskótához:
  • 2 X 4 tojás
  • 2 X 16 dkg cukor / nyírfacukor
  • 2 X 16 dkg rétesliszt
  • 2 X 4 evőkanál víz
  • 2 X 8 kocka csoki és 8 szem meggy
  • kakaó ízlés szerint
A  krémhez:

  • 3 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • meggy (a mennyiség tetszés szerint)
  • cukor
  • fahéj
  • margarin
A habcsókhoz:
  • 2 tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor

A díszítéshez
  • kb 1-2 tábla csoki
  • meggy
  • margarin/vaj/olaj
  1. A tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját a maradék cukorral (több mint az összes cukor 3/4-e) szinte fehérré verjük.
  2. A vizet belekeverjük a fehérjébe, és még egy kicsit verjük, óvatosan belekeverjük a réteslisztet, majd a tojássárgájákat. ha szeretnénk neki színt adni akkor keverjünk bele egy kicsi kakaót. 
  3. Kivajazott, kilisztezett (26 cm átmérőjű) tepsibe öntjük, beleszórjuk az apróra vágott csokit, és a meggyszemeket. 180 °C-on kezdjük el sütni, majd a hőfokot levesszük 160 °C-ra. 20-30 perc alatt megsütjük és sütés közben NEM! nyitjuk ki a sütő ajtaját.
  4. Az előző műveletsort elvégezzük még egyszer.
  5. 3 evőkanál lisztet és 2 dl tejet hidegen elkeverünk egy olyan hőálló (főzésre alkalmas) edényben, amiben tudunk használni habverőt.
  6. Feltesszük főni, és amikor elkezdett rendesen sűrűsödni akkor belekeverjük az összeaprított, margarinnal, cukorral és egy kis fahéjjal összekevert meggyet, félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni.
  7. Ha kihűlt a piskóta  és a krém is már csak kellemesen langyos akkor az egyik piskótát vegyük magunk elé a krémet öntsük rá, és kenjük el rajta. Ezután helyezzük rá a másik piskótát.
  8. A csokit olvasszuk meg, és keverjünk bele 1 evőkanál étolajat vagy margarint.
  9. Még forrón egy kicsit öntsünk a torta tetejére, és rakjuk ki meggyszemekkel. Utána a meggyszemekre, a torta oldalára és tetejére csokit öntünk.

  10. A habcsók összetevőit összekeverjük, habzsákba töltjük és kis habcsókokat formázunk. 160°C-n 15 perc alat megsütjük, majd még egy kicsit szárítjuk.
  11. A tortára tesszük a habcsókot.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése