2015. aug. 21.

Kert: Paradicsomvész

A mostani esős idő után könnyen előfordulhat paradicsomvész. Megmutatjuk, hogy hogyan menthetjük meg a paradicsomtöveinket.

Először is, mi is az a paradicsomvész?
Egy olyan gomba, ami néhány nap alatt tönkreteheti az összes paradicsomtövünket. A leveleknek a vége kezd először megfeketedni. A burgonyavész az ugyanez, csak a krumplin. Ott, hogyha nem szedjük fel időben a termést, akkor az egészet tönkreteheti. (Paradicsom viszont júliustól van.)

Mit tegyünk ellene?

  • A determinált, korai paradicsomokat, hogyha letermettek, vágjuk, ki, ettől szellősebb lesz az "ültetvényünk". 
  • Szedjük le az alsó, földre lógó leveleket, távolítsuk el a beteg leveleket.
  • Rövid e.ü. idejű réztartalmú szerrel permetezzük a leveleket alul-felül. Tartsuk be az e.ü. időt!
  • A dugványokat szedjük ki a paradicsomágyásból ha túl kicsik, a más helyre ültetett dugványokat kötözzük fel, termésérlelés előttig permetezzük többször rézzel, termésérés közben tej-víz 1-6-tal. Ezeken lesz az októberi paradicsom.
  • A nagyon beteg töveket szedjük ki, ha a termés még épp, szedjük le. Zacskózzuk be, és tegyünk mellé egy almát/banánt. Ez segít nekik beérni. Ne nyitogassuk a zacskót addig, amíg be nem érik a parink. Dobozba is tehetjük őket.
  • A beteg terméseket szedjük le. A szétrepedteket, amiből most egyébként is sok van, szedjük le, természetesen meg lehet enni.
  • A mulcsot szedjük föl, újrateríthetjük friss fűvel.
Ha megjelent a vész, a jó fajtákból szedjünk oldalhajtásokat/a csúcshajtást és tegyük vízbe. Ha tavaszig sikerül megtartani, akkor gyönyörűen megnyúlik 1,5-2 m hosszúra, le kell törni a szárról a leveleket, és a szárat elfektetni úgy hogy csak a csúcshajtás pár levélpárja lógjon ki a földből. Így sok gyökeret fejleszt majd.

Sajnos ha megjelent a paradicsomvész, akkor nem nagyon lehet ellene tenni, de ha permetezünk és leszedjük a beteg részeket, akkor hetekkel tovább lehet paradicsomunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése