2015. aug. 31.

Nagykankzsai banánfa

Nagykanizsán a Rózsa utca és a Teleki utca sarkán nő egy télálló banán (Musa Basjoo).
Ez a banán idén már virágot is hozott, és apró termések is nőttek rajta. Sajnos a mi klímánkon a termése nem tud beérni, de ennek a fajnak a termése nem ehető, mert nem olyan jó az íze és túl sok benne a mag (de nem mérgező a termés).
A banán igazából  nem fa hanem a legnagyobb, fa termetű lágyszárú növény,  áltörzsét levelek alkotják.
Sok banán nem télálló, a japán (vagy télálló) banán pont ezért különleges.
Levelei 0 fok alatt megfagynak, rizómája gyenge takarással (a törzs tövig visszavágva, kevés levéllel és fóliával takarva) -18 fok, de általában magasan van a törzse elvágva, és alaposan betakarva (ezt most nem írom le). A törzs közepéből a levelek újrahajtanak.
A nagykanizsai banánfa tulajdosai azt mondták, hogy régebben mindig bevitték a lakásba, de pár éve már télen-nyáron kint van. (télen persze takarással)
A banán a kötött talajokat kedveli, lehet, hogy azért, mert nehezebben fagy meg a rizóma. A Rózsa utcai kertben is kötött a talaj, régebben fel kellett törni a földet, hogy bármit is ültetni lehessen oda.
A banánt sokat locsolják, meg is látszik rajta, gyorsan fejlődik, hetente hoz egy levelet (nagyon nagy forróságban és hidegben lassabban). Hatalmasra megnőtt, 4-5 méter magasra. Aki arra jár mindig megnézi, sokan fotózkodnak vele.
Érdemes ezt a fajta banánt ültetni, senki se bánja meg.(persze a májusi fagyok után kell ültetni, legkésőbb június végén).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése