2015. aug. 6.

KreaTív Konyha: Bodzalekvár, gyógylekvár télre

A fekete bodza bogyói (cserjés növény) augusztus végén érnek, idén viszont augusztus elején már beértek. Érdemes lekvárt főzni Belőle, mivel olyan anyagokat tartalmaz, amik segítenek legyőzni a megfázást. Ebből a mennyiségből két kisebb befőttes üvegnyi lesz, eltarthatósági idejük 3 hónap (ezért baj, hogy ilyen korán érik, Októberben már mehet tönkre hűtőben), megéri az egyik üvegnyit lefagyasztani. Ha úgy érezzük, hogy meg vagyunk fázva, akkor együnk belőle egy kanállal, vagy ehetjük lekváros kenyérként is. A bogyóknak érdekes ízük van.

Összetevők:

  • 400 g bodzabogyó (csak érett)
  • egy kis csili, de ez a lekváron nem fog érződni, ez is gyógyít.
  • 1 lime vagy fél citrom
  • Pár alma ami lepotyogott az almafáról a pektin miatt. (hibás rész kivágva, héjjal, maggal együtt kell a lekvárba tenni, át lesz paszírozva, de itt van a legtöbb pektin)
  • 4 dl víz
  • fél kiló cukor
  1. A bogyókat alaposan megmossuk, hozzáadjuk az almát, a lime héját és levét és a csilit.
  2. Elkezdjük főzni, forrástól számított 15 perc múlva paszírozzuk át. Sajnos a sűreét ki kell dobni, a leve kell nekünk.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, fél órán keresztül forraljuk.
  4. Sterilizált üvegekbe töltjük, 10 percre fejtetőre állítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése