2016. jan. 17.

KreaTív Konyha: Jó estét keksz (jó reggelt keksz házilag)


  • 15 dkg puha vaj (esetleg lehet margarin is)
  • 10 dkg nádcukor (egy kicsi lehet csökkenteni a mennyiségét, és rendes cukor is lehet)
  • 10 g/1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 12 dkg rétes- és 3 dkg teljes kiőrlésű liszt (a kettő graham-liszttel helyettesíthető)
  • 4 ek zabpehely (enyhén őröljük össze)
  • 5-6 dkg aszalt gyümölcs (én vörösáfonyával készítettem)
  • 1 kk szódabikarbóna
  1. A vajat kikeverjük a cukrokkal, a mézzel, a szódabikarbónával és a sóval, majd a tojással.
  2. Belekeverjük a liszteket, a zabpelyhet és az aszalt gyümölcsöt.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk (nálam itt még sok lisztet vett fel).
  4. 5-6 mm vastagra nyújtsuk és kiszaggatjuk. Én normál, kör alakú szaggatót használtam.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd be a sütőbe 180°C-re. Akkor jó, hogyha már a szélén kezdd egy kicsit barnulni, de a keksz még nem barnult meg (kb. 8-15 perc).

3 megjegyzés: