Idén rekordmennyiségű almám termett, ezért próbálok többféle almás receptet is találni. Erre a receptre egy osztrák honlapon találtam és megsütöttem (és átalakítottam :) ). Nagyon jó lett.
Az apfelstrudel egy olyan osztrák/német édesség, ami átmenetben van a pite és a rétes között.
A tésztájához:
Az apfelstrudel egy olyan osztrák/német édesség, ami átmenetben van a pite és a rétes között.
A tésztájához:
- 5 ek langyos víz
- 50 g margarin vagy vaj
- 1 csipet só
- 200g búzaliszt
- 1 kis ecet (egy löttyintésnyi, nem érződik, de jobban összeáll tőle a tészta)
A töltelékhez: (bár nekem nem tudom miért de nem fért bele ennyi töltelék)
- 1 kg alma (megtisztítva)
- 50 g apróra vágott mandula (vagy mandulalapok, elhagyható. tipp: egy picit pirítsuk meg mielőtt az almához kevernénk)
- kevés rum
- 50 g zsemlemorzsa (azért hogy az alma ne áztassa el a tésztát)
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy kis vaj vagy margarin a kenéshez (a recept ide 75 g vajat ír, amit később nem használ fel, gondolom a tészta megkenésénél használja).
- citromhéj (vagy a recept szerint citromaroma)
- 100g cukor
Elkészítés: Tészta
- Tegyük a lisztet egy tálba, formázzunk a liszt közepén egy mélyedést. Ebbe beleöntjük a vizet, az ecetet és a sót. Először a kézi mixer legalacsonyabb, majd ha jól összeállt a legmagasabb fokozaton gyúrjuk, úgy hogy sima tésztát kapjunk.
- Enyhén lisztezett munkafelületen kézzel jól összegyúrjuk.
- A tésztából egy labdát formázunk és egy megmelegített (meleg vízzel kimosott és utána kitörölt) száraz edénybe tesszük és lefedve 30 percet pihentetjük.
Töltelék:
- Az almát felkockázzuk, a rumot és a citromot hozzákeverjük. (szerintem a mandulát, a cukrot és a vaníliás cukrot most kéne hozzákeverni, de a receptben csak az összeállításnál rakja hozzá)
- A tésztát egy kilisztezett konyharuhára tesszük és kinyújtjuk. (hasonlóan mint ezen a videón de nem kell ilyen vékonyra) Kb. 50X70cm-es legyen.A tésztát megkenjük olvasztott vajjal.
- Megszórjuk zsemlemorzsával és rátesszük az almát (az eredeti recept szerint még a mandulát, a cukrot és a vaníliás cukrot is most). A széleken 3 cm helyet hagyunk.
- A konyharuha segítségével a tésztát a hosszabb oldala mentén feltekerjük, mindkét végén jól lenyomkodjuk és sütőpapíros tepsire tesszük. Kívülről megkenjük vajjal.
- Előmelegített sütőben (nem légkeverésen), 180 °C-on 45-55 percet sütjük. 30 perc sütési idő elteltével újra megkenjük olvasztott vajjal.
- A megsült almás rétest még melegen, (Esetleg porcukorral meghintve) tálaljuk.
Tipp: Az almás rétest tejszínhabbal és vaníliaöntettel vagy vaníliafagyival tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése