Sok kenyérrecepthez kell kovászt használni, csak a kovász befogásához legalább 1 hét kell. Ilyenkor jó a gyorskovász, mert annak csak 1 éjszaka kell, és másnap reggel már használható is.
- 150 g fehér kenyér liszt (nálam 25 g teljes kiőrlésű volt, mert elvileg a benne lévő korpán is vannak élesztőgombák)
- 1,5 dl langyos víz (én ebbe fél tk. cukrot kevertem, de nem kell)
- 1 csomag élesztő (fél kocka élő élesztő)
Ezért kell az edényben hagyni megkelni és nem befőttesüvegben :D |
- Az élesztőt vízben feloldjuk, hozzászitáljuk a lisztet.
- Jól összekeverjük, letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk (még ne tegyük befőttes üvegbe, mert onnan kifut).
- Reggel (v használat előtt) 150 g kenyérliszttel és 1,5 dl langyos vízzel megetetjük, 1-2 órát állni hagyjuk, a megfelelő mennyiséget kimérjük, a többiből kikeverjük a levegőt és befőttes üvegbe tesszük aztán a hűtőbe.
- Ha nem használjuk, akkor hetente 20 g liszttel és 0,2 dl vízzel etetjük. Ha már nem fér az üvegbe, akkor kidobunk belőle, vagy elajándékozunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése