2013. szept. 30.

Kezta Blog

Miért más a név? Valaki átvette a szerkesztést? Valaki más kezdte el vezetni a blogot? Vagy valami más oka van?

Nem. Nem vette át senki a szerkesztést, nem más vezeti a blogot. Az új név azért kellett, mert nem írtunk semmi kézművességet az elmúlt egy évben. Ehelyett számos receptet és VÁR a Nyár-t írtunk.
A webcím miatt lett pont Kezta Blog a nevünk. Most még csak próbaidő! Október 31.-ig még eldöntjük.

2013. szept. 28.

Kritikák: Kutatók éjszkája

Lehet, hogy előre kellet volna kiírnom, hogy mindenkinek időben eszébe jusson a jelentkezés, de ezzel elkéstem. Mindenesetre kritikát tudok róla írni. Idén (is) a Budapesti Corvinus Egyetemre mentem.

A jelentkezés: ha nem csak öt nappal a Kutatók Éjszakája előtt kerestem volna magamnak programot, akkor sokkal több lehetőségem lett volna, de sokra már elfogyott a hely. Az biztos, hogy minden évben még be tudunk menni még másra is mint jelentkeztünk, de például a "készítsünk oltott dinnyepalántát" programra tudni kell, hogy hány tök és dinnyepalántát hozzanak.

Az eltévedés: Idén akármennnyire is kerestük a "C" épület annyira kicsi volt, hogy alig találtuk meg. Innen kezdődtek a programok.

Minden piros paradicsom finom? : Az első programunk paradicsom összehasonlítás volt. Mivel már nincsenek nagyon paradicsomok szabadföldön, ezért a 7-ből csak egy volt nem bolti, de az sem volt már tökéletes. Nem voltak túl jók a paradicsomok, főleg, hogy a csoport elég kritikus volt szegény piros gyümölcsökre (vagy a paradicsom zöldség?). Megmértük a paradicsom "brix" taralmát, ami az édességére utal, és a paradicsom savtartalmát. Ez a program tökéletes volt.

Beteg, rendellenesen fejlődő növények: Itt olyan dolgokat tudtunk meg, hogy milyen tünetei vannak a növény tápanyaghiányának és, hogy hogyan lehet segíteni rajta. Kaptunk ehhez kiskönyveket, és egy olyat is ami a szőlő gondozásáról szól, ami a legfontosabb mert nem tudtam azt, hogy hogyan kell.

Volt olyan program is ahol nagyon finom szőlőket kellett kóstolni, és még sok más. Nekem nagyon tetszett az egész program.

Pontozás:
 Jól fel voltak készülve az előadásra és az ajándékokkal is (növény, újság)  2 pont
Nem volt unalmas az előadás. 2 pont
Bevonták a közönséget is 2 pont.

Sajnos nem tudtam  máshogy pontozni úgyhogy 5-ből 6 pontot értek el.

2013. szept. 24.

Kreatív Konyha: Alma-körte lekvár

*kiemelt bejegyzés*
Mostanában sok lehullot és ezért kicsit sérült körte és alma van a gyümölcsfák alatt, de föl lehet ezeket használni.

Honnan szerezzek gyümölcsöt?
A kerti fák alól össze lehet szedni, de a bolti is hadználható.

Miért kell bele zselatin?
Elég furcsa az, hogy ez a recept ír bele zselatint. Ez zselésíti picit. Ha sok almát teszünk bele akkor az almágan lévő pektintől zselésebb lesz.

A recept:

Ezt át lehet (sőt szinte kell) írni a nálunk lévő gyümölcsre

Pl:1kg alma ( én kevesebbel készítettem, mint amennyi körte)
1kg körte
25dkg cukor
Kicsi zselatin

A gyümölcsöket megpucoljuk (így kapjuk a megadott mennyiséget) és ledaráljuk. Ha egy kicsi citromlevet csöpögtetünk a gyümölcsökre akkor kevésbé barnul meg. Üvegeket kimossuk, kifőzzük vagy a mosogatógépben magas hőmérsékleten kimossuk, így csírátlanítjuk. A gyümölcsöt egy ki vízzel feltesszük főni, beletesszük a cukrot és a zselatint. Amikor elkezd forrni várunk 10-15 percet és a lekvárt üvegekbe töltjük. Az üvegeket bezárjuk, 10 percre fejtetőre állítjuk.

2013. szept. 20.

Tervezett bejegyzések

Ezeket a bejegyzéssorozatokat fogjuk (valószínűleg) indítani:

Sütési-főzés:
Nevet még nem kapott ez a sorozat (talán Kreatív Konyha) ami ősz-tél időszakban lesz a leggyakrabban írva.
Ezt a sorozatot PÁR NAP MÚLVA indítjuk. Először kenyereket, süteményeket később lekvárokat, karácsony környékén pedig karácsonyi ételek receptjei lesznek olvashatók.
A Jó kenyeret nem nehéz sütni ráadásul egészségesebb, és tovább eláll. A házi lekvárokat a legjobb módon készítjük, nem rakunk beléjük se dzsemfixet, se befőzőcukrot. Így is sokáig eláll. Várható körtelekvár recept. Mézeskalács házat nehéz építeni, ezért lehet, hogy bemutatjuk, hogyan kell "építeni". Videót nem mellékelünk hozzá, mert a mézeskalács ház könnyen, sokszor szétesik építés közben. Bemutatjuk a legfinomabb karácsonyi süti recepteket, ezek közül néhány CSAK a keztakaracsony.blogspot.hu oldalon lesz olvasható. Bemutatjuk a legszebb karácsonyi tálalást is.

Kertészeti:
Nevet még ez sem kapott. Ez a sorozat tavaszi-nyár eleji, Természetesen egyébként is lesznek gondozási tippjeink télen KÉTHAVONTA tavasztól őszig pedig legalább HAVONTA.
FEBRUÁR 1.-7. között indul, Nyomon követjük az ablakpárkányon nevelt paradicsomok növekedését, később érését, ízét, betegségekkel szembeni ellenállását, és így kiválasztjuk a legjobb fajt. A többit erről a sorozatról később.

Nyári utazás tippek, ismertetők:
Igen, a VÁR a Nyár 2. évadja, neve marad. Befejezzük Párizst, utána magyarországi helyeket járunk be. (idén tényleg). Készülünk idén meglepetés útisorozattal is.
A VÁR a Nyár JÚNIUS ELSEJÉN indul. További információkat Később fogunk írni.

2013. szept. 11.

A radírmalac gondozása...

Radíremberről már volt szó, de a kedvencemről a radírmalacról még nem. Az "elkészítési módja" ugyanaz mint a radíremberé, csak lapos radírra kell malacformát rajzolni. Mivel sokkal jobban kopik a malac megéri ilyenkor átrajzolni vagy lemosdatni. Én jobban szeretem a nem olyan hatékony mosdatást. Ilyenkor jól meg kell dörzsölni mosószerrel a malacot, majd újra felrajzolni. Ha fürdetés után a malac büdös akkor átmoshatjuk illatos szappannal.
Lehet egy vékony zsebkendőre rárajzolni a mintát, és egy kis folyékony ragasztóval a radírra erősíteni, de ettől a radír megkeményedhet, úgyhogy töröljük, mossuk le a fölöslegeset, és az is fontos, hogy csak az oldalára ragasszunk papírt. Ha a radír tartós mintájára gondolunk eleve (ha ez a ragasztós megoldás) a radírt ragasztózzuk és ne a papírt amit egy rétegben ragasszunk rá!
A tartós minta eléréséhez sokszor, lehetőleg tollal, filctollal rajzoljuk át,hogy jól beleivódjon a minta. (tapasztalatunk az hogyha ceruzával sokszor átrajzoljuk akkor nem jön le még az se!) Azért a filctollat ajánlom, mert azzal élénkebb színeket érhetünk el.


 csak el ne szaladjon

2013. szept. 8.

Csokis, gyümölcsös muffin

Ez két nagyon egyszerű recept, mindenki megtudja csinálni.

Elkészítési idő kb. 30 perc
Sütési idő 20 perc

Csokis muffin-hoz:

  • 300g finomliszt
  • 1 és fél teáskanál sütőpor
  • 100g kristálycukor
  • 200g csokoládé
  • 100ml étolaj
  • 250ml tej
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia

Elkészítés:
  1. A sütőt melegítsd elő 200°C-ra
  2. A muffintepsibe rakd bele a muffinpapírokat
  3. A lisztet, a sütőport és cukrot tedd bele egy edénybe. Törd össze a csokit, és azt is add hozzá.
  4. Keverd össze az egészet
  5. Egy mérőkancsóba mérd ki az olajat és a tejet. A tojást törd fel egy tálkába és verd fel egy villával. A vaníliaesszenciával együtt öntsd át a kancsóba.
  6. Az olajas tejes keveréket öntsd a listthez. Egy villával keverd el.
  7. A masszát kanalazd a muffinpapírokba azután tedd a tepsit a sütőbe. Süsd 20 percig, míg a tészta feljön, és szépen megpirul.
  8. Mikor megsültek a muffinok vedd ki őket a sütőből és hagy őket 10 percig hülni.
Tipp:
Kakaós muffintésztához adj a 3. lépésnél a tésztához két evőkanál kakaóport. A muffinok tetejét díszítheted cukor- vagy csokidarabokkal, gyümölccsel.




Gyümölcsös muffin-hoz:
  • 300g finomliszt
  • 1 és fél teáskanál sütőpor
  • 100g kristálycukor
  • 200g idéngyümölcs
  • 100ml étolaj
  • 250ml tej
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • (Lekvár (barack, eper, megy, stb.))

Elkészítés:
  1. A sütőt melegítsd elő 200°C-ra
  2. A muffintepsibe rakd bele a muffinpapírokat
  3. A lisztet, a sütőport és cukrot tedd bele egy edénybe. Ízlés szerint rakhatsz bele lekvárt.
  4. Vágd föl apró darabokra a gyümölcsöket és öntsd az edénybe.
  5. Keverd össze az egészet
  6. Egy mérőkancsóba mérd ki az olajat és a tejet. A tojást törd fel egy tálkába és verd fel egy villával. A vaníliaesszenciával együtt öntsd át a kancsóba.
  7. Az olajas tejes keveréket öntsd a listthez. Egy villával keverd el.
  8. A masszát kanalazd a muffinpapírokba azután tedd a tepsit a sütőbe. Süsd 20 percig, míg a tészta feljön, és szépen megpirul.
  9. Mikor megsültek a muffinok vedd ki őket a sütőből és hagy őket 10 percig hülni.

2013. szept. 5.

4444

4444 oldalmegjelenítés!!!
 4
     4
         4
             4

VÁR a Nyár

Sajnos a nyár már nem vár (ugyan mi lehet, hogy már várjuk) és ezzel a VÁR a Nyár-nak is vége de akkor is vár még valami.
Hát az ősz és a tél még VÁR.
Ősszel is gyönyörű a természet rengeteget lehet kirándulni, ha pedig esik az eső akkor kézműveskedni! Ősszel még több kézművesség vár titeket a blogon és nem sokára megjelenik az első Kezta Újság amit majd letölthettek a letöltés oldalról.

2013. szept. 4.

Letöltések

Letölthettek bizonyos képeket, órarendeket a blogról. Ehhez kattintsatok a letöltés ikonra (vagy ide kattintva is elérhető) ami a bal oldalsáv tetején van.
Ez az oldal a másik kettőhöz képest sokkal gyakrabban frissül.

2013. szept. 3.

Ősz (gesztenypüré)

"Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem."

Hát az ősz tényleg itt van, és ezzel a suli is. Na de ne csüggedjünk.

"Szeretem? de szeretem" mondja a vers, na de miért is?
Hát mert az ősz egy gyönyörű évszak, leveleket, tobozokat, gesztenyét lehet gyűjteni. Könyvekbe rakni megcímkézni feliratozni, tanulmányozni. Az erdőkben lehet kirándulni miközben gyönyörködhetünk a színekben. Ősszel három ünnep is van az egyik október 23. a másik pedig október 6. a harmadik pedig november 1

Na de ha már az ősznél és a gesztenyénél járunk akkor lássuk egy kis (egyszerűen elkészíthető) finomság receptjét:

Gesztenypüré

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • Egy kevés porcukor
  • Ízlés szerint tejszínhab
  • Csoki, cukor darabok díszítéshez

Elkészítés:
A fagyasztott gesztenyemasszát reszeld le, add hozzá a rumaromát, illetve annyi porcukrot, amennyit az ízlésed megkíván. Krumplinyomóval törd át az egészet, adagold kis tálkákba, és tálaláskor nyomj a tetejére tejszínhabot. Ízlésed szerint díszítheted.