2015. júl. 15.

Kert: Leander gondozása

Megmutatjuk, hogy hogyan lehet gyönyörű egész nyáron keresztül a leander.

A hely:

Egy olyan hely ahova lehetőleg egész nap tűz a nap. Legyen szellős is.

A cserép:

A kis leandereket fokozatosan ültessük át minden tavasszal legalább 2 mérettel nagyobb cserépbe (már ha kinőtte az előzőt). A nagy leandereket pedig legalább 60 literes edénybe ültessük. Néhány évente a gyökeréből levághatunk alul egy korongot és az oldaláról egy kicsit, ilyenkor a lombját is arányosan vissza kell vágni.
Cserépből a műanyag a legjobb, mert abban nehezebben szárad ki a föld.

Nerium Olenader 'Soeur Agnes'
A víz:

A leandereknek nagyon sok vízre van szükségük, de eredeti élőhelyén (pl. Olaszországban) nem locsolják, ott mélyre megy a gyökere és onnan szívja föl a vizet. Mindig locsoljuk meg, hogyha megszáradt a földje teteje, de ne locsoljuk túl. Tehát annyi vizet kell adni nekik, hogy este locsoláskor kelljen pótolni annyi vizet, amennyi csak másnap délután fogy el.

A táp:

Minden héten adjunk neki káliumtúlsúlyos tápot. (A táp címkéjén a K melletti szám a legnagyobb.) Ilyen pl. a balkonnövény tápoldat.

A metszés:

Van olyan aki tavasszal metszi, én viszont az őszi metszést ajánlom. Vagy a telelőbe vivés előtt, és akkor jobban elfér, vagy szeptemberben, és akkor valószínűbb az, hogy jövőre már virágoznak az új ágak. minden évben az ágak 1/3 át metsszük vissza 1/3 magasságban. Ha ősszel a még nem kinyílt virágbugákat nem vágjuk le, akkor tavasszal korábban fog virágozni. Ha levágjuk akkor először új ágakat fog hozni.

A teleltetés:

A legjobb hely a nagy leandereknek egy 5 °C- körüli hőmérsékletű világos hely. A kisebbeket ennél egy kicsivel melegebb helyen teleltessük. Teleltetés előtt fújjuk le tetű és atka ellen, (ezt egy hét múlva meg kell ismételni) és gombaölővel. Télen hagyjuk jobban kiszáradni, havonta egyszer (néha kétszer) kell meglocsolni.
Kint is lehet teleltetni, ilyenkor lehetőleg még tavasszal ültessük ki, de az sem baj ha ősszel, csak akkor nem tud olyan jól begyökeresedni. A lobkoronájának méreténél 5 cm-el nagyobb (négyzet alakú) hungarocelldarabot vágunk, a közepére egy olyan alakú lyukat vágunk mint a növény törzse. A lapot félbevágjuk, és a növény tövénél összeillesztjük. A hungarocell lap sarkainál négy, a karó vastagságával megegyező lyukat vágunk. Keresztülszúrjuk a karókat a hungarocellen. Az egészet jó alaposan tekerjük be buborékfóliával 2-3 rétegben, és rögzítsük az alját a hungarocell laphoz. Felül vágjunk egy u alakú szellőzőnyílást, az aljára egy egyenes ágat vagy rövid bambuszdarabot ragasztunk, hogy ne "nyissa ki" olyan könnyen a szél. Télen fagymentes napokon szellőztessünk, hosszabb fagy idején pedig hetente kétszer enyhébb napokon szellőztessük max 5 percet.

Szaporítás:

Mag: Ha nem szedjük le az elnyílt virágbugákat, akkor magtokok fejlődnek. (ezeket imádják a tetvek) Akkor kezdhetjük a csíráztatást, amikor kipattannak a magtokok. (télen) A magokat nedves törlőkendőn csíráztatjuk, majd ha megfogható méretű a szára, akkor elültetjük. Ilyenkor több évet kell várni a virágzásra, de megéri, mert igazi különlegességek születhetnek. (A magoncok nem őrzik meg feltétlenül a szüleik tulajdonságát) A magoncok sajnos nem mindig őrzik meg a színüket az első virágzás után.
Dugvány: Metszéskor 15-20 cm hosszú (levél nélküli) ágakat sötétített üvegbe tesszük (persze víz is kell az üvegbe). Télen gyökeret fog ereszteni, nyáron pedig szépen meg fog nőni. Ilyenkor biztos, hogy ugyanolyan lesz a virága, de itt is lehet több év amíg virágozni kezd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése