2015. júl. 21.

KreaTív Konyha: Kovászos uborka/koviubi recept

"A jó kovászos uborka 3 nap alatt elkészül, 3 nap alatt elfogy."
  • 2 kg kovászolni való uborka (kemény legyen, és teljesen zöld)
  • 2 csokor friss kapor (aki nem szereti az erősebb kapor ízt annak maradni fog egy kis kapor)
  • 1 fej fokhagyma
  • 15-20 db egész fekete bors
  • üvegenként 1 szelet kovászos(!) kenyér
  • 1 liter víz-1 evőkanál só
  1. Az ubikat jól megmossuk.
  2. Az ubik végeit levágjuk aztán szinte teljesen végigvágjuk X alakban, úgy, hogy csak a legvége tartsa össze.
  3. Az üveg aljába kaprot teszünk (a felét), és jó szorosan rárakjuk az ubikat, úgy, hogy a nem elvágott vége álljon felfelé, így könnyebb lesz majd kiszedni.
  4. A fokhagymagerezdeket félbevágjuk és az ubik mellé tesszük. Beleszórjuk a borsot az üvegbe.
  5. A kapor másik felét felülre tesszük, rá a kenyeret.
  6. A vizet és a sót megmelegítjük, kézmeleg legyen. Egy kés segítségével csináljunk helyet a kenyér mellett a lének.
  7. Napon (nagy melegben árnyékban) 2-3 nap alatt megérlelődik. Ha az illata és a leve színe alapján érett, akkor szedjünk ki egy ubit és kóstoljuk meg.
  8. Ha jó, akkor szedjük ki az üvegből az ubikat (és ha jó fajta fokhagymát használtunk akkor azt is) és jól mossuk meg. Tegyük dobozokba, és szűrjük rá a levét. Tegyük hűtőbe.

2 megjegyzés:

  1. Én is így csinálom nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fokhagymagerezdeket, ha "frissek" azután ,hogy leszűrtük az ubikat, akkor még újra lehet használni.

      Törlés