2015. júl. 23.

Kert: A tarlórépa

Magyarországon főleg Zalában ismerik ezt a zöldséget. Annyira szeretik, hogy Nagykanizsán minden évben van répafesztivál, ahol savanyított répát és répafőzeléket készítenek a versenyzők.
Külföldön pedig nagy választékban árulják a különböző fajtákat.

A tarlórépát (kerékrépa) régen a tarlóba vetették, innen jön a neve. Viszont vannak tavaszi fajtái is, ezeket a fagyok elmúltával vethetjük. A "rendes" fajtákat sokkal könnyebben beszerezhetőek Magyarországon (de még így is elég nehéz). Ezeket májustól vethetjük, de jobb ízük lesz, hogyha július-augusztus körül vetjük. Mindenképpen locsoljuk meg alaposan őket, a gondozása a retekéhez hasonló -> a sok víztől gyorsabban növeszt "gumót". A legszebben félárnyékos helyen nő, de a napot is elviseli (a korai fajták persze mehetnek napra).
A kikelt magoncokat óvjuk a csigáktól. Ha már van néhány valódi levele, egyeljük ki 10 cm távolságra. Folyamatosan locsoljuk, hogy ne menjenek magszárba (ez ilyen melegben könnyű locsolás nélkül), Azok amelyek mégis magot akarnak hozni, húzzuk ki. (Kétéves növény, a második évben fejlődnek ki a /jobb/ magok.) Ha már 5-10 centi a répácskák átmérője, akkor megint egyelnünk kell, de ezeket már meg lehet enni. Az egyelést nem kell egyszerre elvégezni, látni fogjuk, hogy melyik répák a nagyobbak, az azok mellett lévőket húzzuk ki. A répáknak retkes-karalábés íze van.
A kihúzott répákat savanyíthatjuk. Akár a kovászos uborkához hasonlóan is elkészíthetjük (persze kapor nélkül, de fokhagyma sem kell, hogy legyen benne). Karalábéfőzelékhez hasonlóan készíthetünk belőle főzeléket, tehetjük a levesbe karalábé helyett/mellett.

Még lehet vetni az idén (bőven), úgyhogy mindenképpen érdemes megpróbálkozni a termesztésével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése