2015. júl. 1.

Kert: Június vége, július eleje

Ilyenkor virágzik a levendula, a virágokat 1-2 levélpárral együtt vágjuk le, hogy a bokor megőrizze szép formáját. A virágokat szellős helyen szárítsuk.

Ha most virágzott el a rózsánk, akkor a virágfejtől számítva az utolsó háromosztatú levél alatt kell levágni a szárat. A levágott virágszárat dugványozhatjuk is, de ilyenkor 15-20 cm hosszúra vágjuk le:
  1. Levágjuk a száraz virágfejet.
  2. Leszerdjük az alsó leveleket, fölül maradjon meg 2 db.
  3. Laza, nedves talajba dugjuk, és letakarjuk egy PET palackkal amineklevágjuk az alját és lecsavarjuk a kupakját.
  4. Nedvesen tartjuk a földet.
  5. Ha nem feketedik meg a szár 6 hét alatt akkor kigyökeresedett.
  6. Következő évben ültethető át legkorábban.
Folyamatosan tápozzuk a balkonnövényeket.

A paradicsomot hetente zöldégtáppal locsoljuk, az alsó leveleket már le lehet szedni, a folytonnövőket és a féldetermináltakat mindenképpen kacsoljuk. A kitört kacsokat dugjuk a földbe, vagy tegyük vízbe. 2 hét alatt akkora gyükeret ereszt hogy ki lehet ültetni (már ha nem a helyére dugványozzuk). Ezek a tövek még ősszel teremnek.
Hetente permetezzük tej-víz 1-6 kerverékkel. A bolti tej megfelelő. Ha ezzel permetezzük őket akkor nem lesz kalciumhiányuk (a paradicsomnak nagy a kalciumigénye) és nem vagy nehezebben lesz paradicsomvészes.

A cukkininek, a töknek és a dinnyének a termő virágait porozzuk be. A termő virágok alatt már ott van a terméskezdemény. A porzós virágról a virágport át kell kenni a termő virág bibéjére.
Locsoljuk őket sokat.

Vessük a kétnyári virágokat. Még vethető a díszkáposzta, az árvácska (augusztusban újra), a holdviola (pénzecske), a gyűszűvirág stb.

A veteményesbe vethetünk céklát, tarlórépát, késői répát, édesköményt.

A hortenziákat sok vízzel locsoljuk, de ne tocsogjanak vízben.

A málnát még szedhetjük, a sötét szemek édesek, ha könnyen le lehet húzni akkor biztos érett. A letermett vesszőket tőből vágjuk ki.

Nyírjuk le a sövényt. és a füvet. A füvet nyárra egy kicsit hosszabbra kell vágni, így árnyékolja a tövét.

Csípjük vissza a bokros krizantémok hajtáscsúcsait. A nagyfejű krizantémoknál 3-5 ágat hagyjunk meg, a többit tőből vágjuk ki. A leszedett részeket dugványozzuk, gyorsan gyökeresedik és még idén virágozhat.

Most jön a meleg, de addig is gyűjtsük a meztelencsigákat.

HA ezekkel készen vagyunk akkor gyönyörködjünk a kertben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése