2013. júl. 8.

VÁR a Nyár: Dalmácia:2.rész

Ha utazunk: autóval utazva Budapesttől Dalmáciáig 6-7 óra. Utazási tippek:
Készüljünk úgy, hogy Horvátországban az autópályán helyben kell fizetni, ezért bankkártya helyett érdemesebb kézpénzt -kunát (horvát pénz) vagy eurót- vinnünk magunkkal. Készítsünk gyümölcsöt és nem romlandó szendvicseket. Mivel szinte nincs se zöldség, se gyümölcs azt is vigyünk. Ne számítsunk arra, hogy sok halat fogunk enni.Ha meg valahol találunk, akkor az meg túl olajos. Olvasnivalókat érdemes magunk mellett hordani az úton. Vigyünk magunkkal útlevelet attól függetlenül, hogy július 1.-jén léptek be az Európai Únióba. Az Adriai tenger csak egyes szigeteknél olyan tiszta, mint a képeken, de egyébként pont olyan természetellenes a színe.

Nin:
Nin ugyanúgy mint Zadar egy félszigetre épült. Nin várát azért nem érdemes megnézni, mert egy épített dombon van csak egy törpe bástya. Ettől függetlenül (ha nincsen túl meleg) megnézhetjük a várost. Nagyon sok római kori rom van itt. Még egy emléktemplom is.
A sómúzeum érdekesebb része a souvenir bolt ahol kint vannak a régi eszközök és az, hogy hogyan dolgoztak. Itt lehet jegyet venni a sómedencék megnézésére.

Krka Nemzeti Park (Kerka nemzeti park):
Megközelítés :šibenik felől
Turisták: Nagyon sok van ott, főleg magyarok
Itt két fontosabb vízesés van amit érdemes megnézni a Skardinski Buk és a Roški slap de még sziget is van rajta egy kolostorral.
Vagy a főbejáratnál vesszük a jegyet (ott van magyar nyelvű katalógus) , akkor hajóval átvágunk a tavon amely nyáron úgy néz ki ahogyan a képeken az Adria, vagy ott vesszük a jegyet ahova megérkeznek a hajók (szóval gyalog megyünk egy meredek ösvényen a tó mellett). Ha felületesen nézzük csak meg (ami szint lehetetlen) már az is sok idő, úgyhogy inkább nézzük meg alaposan az egyiket (pl. a Skardinski Buk-ot) mert ez így 5-7 óra. Érdemes egy vízicipőt vinnünk magunkkal, mert közel tudunk menni így a sziklákon a vízeséshez, de úszhatunk a vízesés melletti tó mélyebb részein is. A turistautak közvetlenül a vízesés mellettvezetnek, sőt még egy széles "stégen" be is vezet a csendesebb részei fölé, ahol szép kilátás nyílik a vízesésre. Nagyon sok halat láthatunk a folyóban. Őket érdekes módon nem sodorja a víz, hanem pont ellenkezőleg: szépen lassan haladnak szemben a folyással. Hihetelenül kék "szitakötők"  láthatóak sétálás közben. Hatalmas fügeerdők vannak a folyóban, mert ha egy fügeszem beleesik a vízbe és fennakad egy kőben nemsokára kihajt. A túristaút ott véződik ahonnan indult: a vízesés aljánál.

Ha már elmentünk Krkába akkor nézzük meg Sibeniket is::
Szt. ferenc-templom:1229-ben alapítottak itt kolostort és templomot amit 1321-ben leromboltak. Mindössze pár oszlop és szobor maradt. Később kibővítették több új kápolnávall
Régi loggia:A katedrális oroszlános kapuja előtt áll. Érdekessége az, hogy 9 boltív áll egymás mellett ebben a két emeletes épületben. 1532 és 1543 között épült.
Szt. Anna erőd: A középkorban épült. Egyszer amikor villám csapott a lőszerraktárba, akkor felrobbant. Amikor újjáépítették, akkor már nem építették rá vissza a bástyákat. Innen csodálatos kilátás nyílik a dalmáciai szigetekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése