2013. júl. 9.

Vár a Nyár: Dalmácia:3.rész

A szigetek:1.rész
A szigetek még régen keletkeztek hegységből amikor 40 méterrel megemelkedett a tenger vízszintje.
Ez az egyik oka annak, hogy a legtöbb kopár, a másik meg az, hogy kecskelegeltetés céljából kivágták az erdőket. Ha a szigeteken falakat látunk, az vagy római falmaradvány vagy a kecskéket elválasztó fal.

Zadar környéke:
Ezen a részen több mint 300 sziget van.
Pag:
Fontosabb település:Pag
Erről híres:kristálytiszta tenger, juhsajt, csipke
Ez egy nagy sziget ahova autóút is vezet. Ez a sziget 63km hosszú. A sziget a juhsajtjáról híres. Az állatok a szigeten növő fűszernövényeket legelik (ettől elvileg különleges az íze). Utána hosszú hónapokon keresztül érlelik olívaolajban. Ez a sziget elég sivár, de a tenger már sokkal tisztább mint Ninben vagy Zadarban. Itt néhány város található, a leghíresebb: Pag. Ez a város annyit rivalizált Zadarral, hogy lerombolták, ezért a városfal, a kolostor és a Szűz Mária-templom most már mindössze rom. A főtéren áll a hercegi palota és a Szűz Mária mennybemenetele-templom
történelme:Miután a velenceiek elfoglalták, virágzásnak indult. Amikor újra felépítették, megőrizte régi alakját. A két fő út a főtéren keresztezi egymást és a kis utcácskák ezekkel párhuzamosan futnak.

Dugi Otok:
Fontosabb település:Sali
Erről híres : késő gótikus házak
Ez Zadar szigetvilágának legnagyobb tagja. 124 nkm. az alapterülete. A sziget lakói mezőgazdasággal, halászattal és birkatenyésztéssel foglalkoznak. A Rómaiak is ezt a szigetet választották üdülőhelyként, mert közel van Zadarhoz. Itt 10 város van Sali a sziget legnagyobb városa és kikötője amely telis-tele van késő gótikus házakkal. Egy reneszánsz stílusú templom is van ott:Nagyboldogasszony-templom. Bozava: ez a legészakibb város egy kis templommal a neve Szt. Miklós templom.

Ugljan (Uglijan):
Fontosabb település:Ugljan
Erről híres:buja növényzet
Ez a sziget 22km hosszú, alapterülete : 50nkm. A legfontosabb település Ugljan, itt áll a Szt. Jeromos ferences kolostor, amelynek könyvtárában sok kódexet őriznek. Prekora a Zadariak építik villáikat. Itt található számos hotel és kemping is.
Ezt a szigetet híd köti össze Pasmannal.

Pasman
Fontosabb település: Pasman
Erről híres:vad és érintetlen
Turisták:kevés, kevesebb mint Uglijanon
A sziget egyik részén szőlőt termesztenek, a másik részén pedig buja növényzet van. Pasman egy halászfalu, hozzá közel van Tkon ami kompkikötő, Tkonhoz közel áll a Szt. Kozma és Damján kolostor amit 1125- ben építettek.

Premuda
Fontosabb település:Premuda
Erről híres:szinte teljesen érintetlen fenyves borítja
Ezen a szigeten ami az eddigiekhez képest kicsi, csak egy város van, amiben (a 2011-es felmérés szerint) 64-en élnek. Területe 9 nkm. Ez a szigetvilág legelszigeteltebb része, mert csak Zadarból lehet odamenni komppal. Egészen a tengerparig fenyvesek vannak. Elég csöndes, mert nincsenek gépkocsik. Nincsenek szállodák, csak magánszállások.

Molat:
Fontosabb település:Molat
Erről híres:3 település van csak rajta
Két halászfalu a háromból: Zapuntel és Brgulje (Bergulije) Brgulje halászathoz csak akkor van használatban, ha nem tudnak valamiért halászni Zapuntelben. A szigeten van a Szt. András templom.

Olib:
Fontosabb település:Olib
Erről híres:torony
Ezen a szigeten lévő falucskában kb.700 ember él. Kecskéket tenyésztenek, sajtot- és olívaolajat készítenek. Olibbantalálható a Szt. Anasztázia-templom és egy torony is. Ezen a helyen már a rómaiak is laktak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése