2013. júl. 12.

VÁR a Nyár: Dalmácia:4.rész

szigetek:2.rész

Hvar:
fontosabb település:Hvar
erről híres:levendulamezők a hegyoldalban
Ezen a szigeten illatos levendulamezők és jó strandok találhatóak. Itt kifejezetten átlátszó a víz is.
Hvar azért az egyik leglátogatottabb város, mert falai megőrizték az itteni műkincseket.
A velenceiek biztonságossá tették a kikötőt, áthelyezték ide a püspöki székhelyet, templomokat és kolostorokat építettek ide. Ezen a szigeten építették Európa egyik legrégebbi színházát is. Itt született pár művész is. A legjelentősebb épületek a főtérre épültek, ami közvetlenül a tengerparton van.
A Szt. István-katedrálisnak három oromfala lóhere alakú, a harangtorony a homlokzat egyik oldalán áll. A téren található még az óratorony, a városi loggia és a Hektorovic (Hektorovity)-Palota amelynek ablakbordái velencei gótikus kinézetéről ismerhetjük fel. A téren található még a fegyvertár amelynek emeletén épült az első nyilvános színház, ide mindenki eljöhetett előadást nézni. Ennek az óvárosnak a falain kívül áll a Ferences kolostor és az Irgalmas Miasszonyunk-templom. Egy dombormű található a domborzatán. A kerengővel szemben nagy mennyiségű műtárgy található.
Stari Gradban a Pod Dolom körül található egy mozaikpadlós római villa romjai. Ez a város egy öböl végén fekszik. Mint Hvar városánál itt is a főbb nevezetességek a főtéren találhatóak. Itt van például a Szt. István templom és a Bianchini-palota tengerészeti gyűjteményekkel. Kastel Tvrdalj (Kastel Tverdailj) a város szívében található, ez egy erősített rezidencia tengervizes halastóval. Ma Néprajzi Gyűjtemény van az erődben. A Dominikánus kolostornak gazdag könyvtára és festménygyűjteménye van. Vrboska (Verkoska) felé vezető úton júniusban illatos levendulamezőket láthatunk. A faluban áll a Szt. Mária-Erőd-Templom. Ez az erőd védelmet nyújtott a falu lakóinak. A Szt. Lőrinc-templom főoltárát egy gyönyörű táblakép díszíti. A halászati múzeum a kikötőben található.

Brac (Beracs)
Fontosabb település:Bol
erről híres: A híres aranypart
Ez a szigetvilág 3. legnagyob szigete: 40 km hosszú és 15 km széles.
Milnában található a Nagy-Boldogasszony templom. A sziget szívében található Rezisca (Rezistya) volt régen a legjelentősebb város. Ezt bizonyítja a Kormányzói palota, a loggia és a szárnyas oroszlánok. Bol híres aranypartja  egy háromszögletű kavicsos földnyelv, amely nagyon hosszan belóg a  tengerbe. Ez a félsziget az árapály változásával együtt változik. Ebben a faluban található a dominikánus kolostor amelyet festményekkel van díszítve. Ebből a faluból felkapaszkodhatunk a Szt. Virtus hegyre, ez a Dalmáciai szigetvilág egyik legmagasabb hegye. (778m.) A túra alaposságtól függően 2-5 óra hosszú. A Samostan  Blaca egy erődített kolostor a sziklák között. Sumartin kőfejtője köré kolostor épült. Skrip a sziget első települése, Heléna, Constantinus császár anyja itt született. Az itt lévő templomot ezért Helénának szentelték. A Brac (Bracs) Múzeumban tartják a régészeti leleteket amely egy megerősített villába épült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése